latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:27 ⇒ 08:36 | Autor: TANЈUG

Holandska ministarka podnijela ostavku zbog evakuacije ambasade u Avganistanu

Holandska ministarka spoljnih poslova Zigrid Kag podnijela je ostavku zbog načina na koji je upravljala evakuacijom ambasade u Avganistanu prošlog mjeseca.
Zigrid Kag (foto: netherlandsnewslive.com) -
Zigrid Kag (foto: netherlandsnewslive.com)

Ona je to uradila nakon što je parlament usvojio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja prema njoj, prenosi briselski Politiko.

Holandska ambasada u Kabulu uputila je prošlog mjeseca vladi ponovljene hitne zahtjeve da se pripremi za uklanjanje osoblja iz zemlje pre nego što ga u potpunosti preuzmu talibanske militantne snage. Međutim, Vlada je donijela odluku o tome kako i kada evakuisati lokalno osoblje i njihovu bližu rodbinu neposredno prije pada Kabula.

Zbog toga je Kag bila izložena žestokim kritikama, a u četvrtak je priznala da se njen kabinet rukovodio pogrešnim pretpostavkama, ali da nije bila samo njena greška.

- Brzi napredak talibana iznenadio je sve, čak i same talibane. Parlament je zaključio da se Kabinet ponio neodgovorno. Ne mogu da učinim ništa drugo sem da se suočim sa posljedicama - rekla je Kag.

Parlament je usvojio sličan predlog i za ministarku odbrane Ank Bijleveld, ali ona će ostati na funkciji.

Kako se navodi hgolandske stranke još uvijek pokušavaju da formiraju vladu nakon izbora održanih u martu, na čelu sa premijerom Markom Ruteom.