latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:43 | Autor: TANЈUG

Italija: Od 15. oktobra zelene propusnice za sve zaposlene

Italija će uvesti obavezne "zelene propusnice" za sve zaposlene, dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od virusa, a nove mjere vlade u Rimu prve su u Evropi i smatra se da su među najstrožijim u svijetu.
Kovid pasoš (Foto: Getty via Canva) -
Kovid pasoš (Foto: Getty via Canva)

Kako saznaje Bi-Bi-Si, svako ko nema propusnicu biće suočen sa suspenzijom sa posla i mogućnošću da mu plata bude suspendovana nakon pet dana bez propusnice.

Ova mjera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećanje vakcinacije u zemlji koja je inače teško pogođena širenjem virusa korona.

Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske željezničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene.

Nastavno osoblje u obrazovnim institucijama u Italiji takođe mora da posjeduje ove propusnice, a prema pisanju medija zbog neispunjavanja ove obaveze neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.

Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji budu uhvaćeni bez propusnice mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 1.500 evra.

Najavljujući ovu novu mjeru ministar zdravstva Italije Roberto Speranca ukazao je da će ona poboljšati epidemiološku bezbjednost i proces imunizacije učiniti efikasnijim.

Uprkos protivljenja vakcinaciji glasne manjine Italijana, većina je podržali vladinu kampanju vakcinacije, pa je skoro 65 odsto Italijana do sada potpuno vakcinisano, ali infekcije su ipak u porastu zbog širenja zaraznije delta varijante virusa.