latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:51 ⇒ 09:47 | Autor: RTRS

RTRS, 21.10: Promocija filma "Sreten, zaboravljeni vajar" (VIDEO)

Saša Berendika zadužen za scenario dokumentarnog filma "Sreten, zaboravljeni vajar", koji će biti emitovan večeras na RTRS od 21.10 časova istakao je gostujući u Јutarnjem programu naše televizije da se dugo spremao za ovaj film.
Saša Berendika - Foto: RTRS
Saša BerendikaFoto: RTRS

- Ovo je veoma važna stvar za mene. Film se dugo krčkao, nekoliko godina je prošlo dok se sve to završilo. Ovo je zaista jedan veliki projekat za mene i za moje skromno iskustvo novinarsko - istakao je Berendika.

Kaže da je ovo film o "ocu" srpskog vajarstva, Sretenu Stojanoviću, koji je "izvajan" prema memoarima koji bacaju novo svjetlo na turbulentna vremena.

Ovo je film o čovjeku koji je mogao da ujedini ono što je danas nepomirljivo. Ovo je saga o sudbini umjetnika, intelektualca i dokument o identitetu u vremenu kada ništa nije bilo crno - bijelo.

Pisac, likovni teoretičar i kritičar, osnivač Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, Sreten Stojanović je jedan od najautentičnijih ličnosti srpske likovne, kulturne, pa i javne scene u prvoj polovini 20. vijeka.

Sreten Stojanović je autor monumentalnih spomenika poput onog: Karađorđu ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, Njegošu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Učesnici na filmu su Nikola Kusovac, istoričar umjetnosti, Matija Bećković, akademik, Milivoje Unković, akademik, Vedrana Adamović, kustos Muzeja Kozare, Dunja Simonović Bradić i Milica Arežina, Fondacija "Sreten Stojanović", Mladenko Sadžak, filolog, Aleksa Milić, Muzej Kozare i Borivoje Milošević, istoričar.

Autorski tim su činili: Danijel Pavlović, režija, novinar istraživač i scenario, Saša Berendika, kreativni producent, Branko Lazić, montažer u pripremi filma, Aleksandra Miletić, montažer i postoprodukcija slike, Vedran Marić, snimatelj, Danijel Pavlović, majstor svjetla, Dragan Talić, tonska obrada, Vladimir Vladetić, narator, Darko Cvijetić i produkcija, Esad Bajrić.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu: