latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:53 ⇒ 09:07 | Autor: Agencije

Šeranić: Ako se razbolite od korone, u većem ste problemu nego ako primite vakcinu

Brojne su teorije zavjere u vezi vakcina protiv virusa korona, a jedan od strahova među ljudima, naročito mlađim koji se nisu ostvarili kao roditelji, jeste da vakcine izazivaju sterilitet, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Alen Šeranić - Foto: SRNA
Alen ŠeranićFoto: SRNA

- Ako se razbolite od korone, u većem ste problemu nego ako primite vakcinu. Ljudi koji obole od korone zbog multisistemskog upalnog procesa, koji zahvata i prostatu i matericu i testise, mogu da budu u mnogo većem riziku od steriliteta, nego što je to slučaj s vakcinacijom. Mislim da naučna i stručna javnost, kolege ginekolozi, epidemiolozi, treba da radi s javnošću i objašnjava relevantne činjenice kada govorimo o virusu korona - rekao je Šeranić, gostujući u  u emisiji "Oči u oči objektivno" na Elta TV.

Obje doze vakcine protiv virusa korona u Srpskoj je do sada primilo 223.470 građana, dok je prvu dozu primilo 285.324 ljudi.

Ministar ističe da nije bilo ozbiljnijih neželjenih reakcija. Uglavnom su se javljale blaže neželjene reakcije koje su vezane za mjesto primljene vakcine ili za blagu temperaturu, jezu, malaksalost, simptomi koji traju jedan do dva dana.