latinica  ћирилица
17/09/2021 |  10:07 ⇒ 10:10 | Autor: Agencije

Oduzeto 135 kilograma duvana za nargilu (FOTO)

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su na području Sarajeva privremeno oduzeli 135 kilograma duvana za nargilu ukupne tržišne vrijednosti 32.800 KM.
U Sarajevu oduzeto više od 100 kilograma duhana (UIO BiH) -
U Sarajevu oduzeto više od 100 kilograma duhana (UIO BiH)

Operativne akcije na terenu sprovedene su s ciljem sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U saopštenju se dodaje da su na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o nezakonitoj prodaji akcizne robe u pojedinim objektima na području Sarajeva izvršene provjere poslovanja kod tri poreska obveznika.

Foto: UIO BiH

Kontrolnim aktivnostima u prodajnim objektima pronađeno je 135 kilogarama akciznih proizvoda – duvan za nargilu, koja nije bila obilježena akciznim markicama Uprave, a takođe vlasnici nisu posjedovali vjerodostojnu dokumantaciju o njenom porijeklu.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv vlasnika robe biće pokrenut odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom u Sarajevu.

- Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni - navedeno je u saopštenju.