latinica  ћирилица
17/09/2021 |  10:12 ⇒ 10:23 | Autor: TANЈUG

Slovenija uvodi obaveznu vakcinaciju za sve državne službenike

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv virusa korona, a negativan test više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, odlučila je slovenačka vlada.
Vakcina protiv korone (Foto: REUTERS/Dado Ruvic) -
Vakcina protiv korone (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Da bi mogli da rade svi državni službenici, ako do sada nisu vakcinisani ili preležali infekciju, moraće da dokažu da su primili prvu dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu Džonson i Džonson koje pruža zaštitu nakon jedne doze.

Slovenačka vlada je ovo odlučila kasno sinoć, a detalji će biti pojašnjeni danas na konferenciji za novinare.

Pooštravanje protivepidemijskih mjera prema kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovinski centar, banku ili poštu, kao i za niz drugih aktivnosti potrebno imati kovid potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na snazi je od srijede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika Vlade, na kojima je zbog nereda intervenisala policija.

Prema anketi koju prenose slovenački mediji, protiv takvog pooštravanja mjera je više od 40 odsto ljudi, a mnogi tzv. PCT uslove za rad smatraju diskriminatorskim.

Ministar zdravstva Јanez Poklukar to negira i navodi da Vlada svojom odlukom samo daje "socijalni benefit" onima koji se vakcinišu i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Premijer Јanez Јanša izjavio je da Vlada, uprkos protestima, neće odustati od mjera protiv širenja zaraze, a mjere su od same najave mnogo povećale interes za vakcinaciju.

Iz Vlade je rečeno i da je od početka septembra broj vakcinisanih za nedelju dana povećan dva do tri puta.