latinica  ћирилица
17/09/2021 |  12:03 ⇒ 12:10 | Autor: Blic

Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju, dobio ulicu u Nišu

Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je prije dvadeset dvije godine Grk Marinos Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice, u vrijeme kada je uveliko trajalo bombradovanje NATO-a bivše SRЈ.
Marinos Ricudis -
Marinos Ricudis

U Beogradu je dobio mural sa svojim likom, a u Nišu ulicu, što je prije tri dana podijelio na svom Fejsbuk profilu.

Čovjek koji je na najbolji način opisao povezanost i ljubav između Srba i Grka, sa velikim zadovoljstvom je postavio sliku table sa njegovim imenom, uz kratak komentar u kojem je možda i najbolje objašnjena njegova objava. I to na čistom srpskom, na ćirilici.

– Život ima mnogo puteva – stajalo je ispod Ricudisove objave, koja od utorka bilježi veliki broj interakcija i dijeljenja.

Ricudis, tada kapetan broda Temistoklis i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju i vratio je brod nazad u luku.

Iako mu je odluka da podrži Srbiju u trenutku kada je praktično cijeli svijet bio protiv nje donijela probleme, Ricudis je ponosan na nju.

– Ponosan sam što sam podržao Srbiju u borbi protiv svih. Bio je fantastičan osjećaj donijeti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što dijelimo zajednička sjećanja – rekao je prije dvije godine.

Prije nekoliko godina u Beogradu je osvanuo i mural sa njegovim likom. Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili za herojskom činu oslikavanjem njegovog lika sa zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu. Mural je urađen na njegov rođendan.

– Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka – Srbija bliže nego ikada – napisao je tada Ricudis na svom Fejsbuk profilu.