latinica  ћирилица
17/09/2021 |  12:16 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija vidikovac na Banj brdu

Grad Banjaluka raspisao je konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja vidikovca na Banj brdu u namjeri da vidikovac postane popularna turistička atrakcija i jedan od novih simbola grada.
Pogled sa Banj brda  (Foto: A. Čavić) -
Pogled sa Banj brda (Foto: A. Čavić)

Autorima konkursa daje se prilika da kreativnim i domišljatim rješenjem osmisle prijedlog vidikovca uz spomenik na Banj brdu, i to na način da svojom veličinom i dizajnom omogući građanima, turistima i posjetiocima da dožive zadivljujući pogled na Banjuluku.

Kako je navedno u konkursu, primarna funkcija vidikovca je da omogući panoramsko sagledavanje grada i njegov jedinstven doživljaj sa Banj brda.

U isto vrijeme, vidikovac treba da ponudi novu simboliku koja može da se razvija, kako oko materijalnih elemenata mjesta, poput forme, tako i oko nematerijalnih elemenata, vezanih za memoriju ili senzorni doživljaj prostora.

Pored arhitektonskog rješenja objekta vidikovca, od učesnika konkursa se očekuje da predlože parterno uređenje neposrednog okruženja (definisano obuhvatom), te da arhitektonsko-urbanističko rješenje, uobziri postojeći teleskop i predvidi novu lokaciju.

Konkurs za vidikovac biće otvoren do 17. novembra, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada u iznosu od 6.000 KM. Konkurs je organizovan digitalno, a više informacija možete pronaći na LINKU.