latinica  ћирилица
17/09/2021 |  12:59 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Brđanin iz Danske prebačen u pritvorsku jedinicu UN

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, privremeno je iz zatvora u Danskoj prebačen u Pritvorsku jedinicu UN, dok se ne odluči u kojoj zemlji će služiti ostatak kazne, prenosi Birn.
Radoslav Brđanin (foto:sense-agency.com) -
Radoslav Brđanin (foto:sense-agency.com)

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus je u svojoj naredbi sekretaru Mehanizma 25. avgusta naveo da je Danska jasno stavila do znanja da "ne smatra da je moguće nastaviti izvršenje kazne na duže i bez konačnog roka" i da Brđanin mora biti prebačen u drugu državu izvršenja ili alternativno u Mehanizam prije određenog dana u septembru ove godine.

Ađijus se pozvao na povjerljive memorandume koje mu je dostavio sekretar Mehanizma 16. aprila i 19. avgusta, u kojima se sekretar, između ostalog, poziva na prethodna saopštenja o odlukama Danske o puštanju na slobodu Brđanina nakon što ispuni uslove za prijevremeno puštanje po danskim zakonima i zahtijeva da Brđanin bude prebačen iz Danske u određenom vremenskom okviru.

Iz toga se, navodi Ađijus, takođe ukazuje da nije identifikovana druga država u kojoj bi Brđanin mogao služiti ostatak svoje kazne, te budući da ne postoji praktična alternativa, preporučuje se da se Brđanin vrati u Pritvorsku jedinicu UN.

Ađijus je naložio sekretaru da se, nakon što Brđanin bude prebačen u Pritvorsku jedinicu, ukine status povjerljivosti ove naredbe.

U martu prošle godine Ađijus je odbio Brđaninov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

Tada je u svojoj odluci Ađijus naveo kako "ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi".

Brđanin je u februaru ove godine ponovo podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

Radoslava Brđanina je 2007. godine Haški trubunal pravosnažno proglasio krivim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, a naročito u SAO Krajini tokom 1992. godine.

On je 1999. uhapšen u BiH, a od marta 2008. godine nalazi se u zatvoru u Danskoj.