latinica  ћирилица
17/09/2021 |  13:08 | Autor: SRNA

Mitropolit Hrizostom: Ugledati se na primjer Svetog Petra Dabrobosanskog

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao je danas krsnu slavu Hrama u Vojkovićima i slavu grada Istočno Sarajevo, poručivši da Srbi trebaju da se ugledaju na primjer Svetog Petra Dabrobosanskog, koji je podnosio žrtvu i stradao za dobro svog naroda.
Mitropolit Hrizostom u hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima - Foto: SRNA
Mitropolit Hrizostom u hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u VojkovićimaFoto: SRNA

- Svi mi da budemo dostojni imena Svetoga Petra, njegove slave i mučeništva - poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je danas povodom slave služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu, rekao je da hrišćanski narod njeguje istinsku nebesku vrijednost.

Njegovo visokopreosveštenstvo je tokom besjede poželio da grad Istočno Sarajevo bude sve napredniji, a slavu Svetog Petra Dabrobosanskog čestitao je i Bogosloviji u Foči.

Nakon besjede, u Hramu je obavljen i obred lomljenja slavskog kolača.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da život Svetog Petra Dabrobosanskog koji je mitropolit Hrizostom opisao u besjedi podsjeća na život Srba u Sarajevu sada.

- Sveti Petar je u tom vremenu u kojem je živio bio posvećen Srbima Sarajeva, zbog njih je i stradao. Bio je posvećen svim ljudima dobre volje i stradao je zbog toga - istakao je Ćosić.

On je podsjetio da je srpski narod Sarajeva stradao, ponovo se podigao i stvorio Srpsko, odnosno Istočno Sarajevo.

- Veliko je danas obilježiti krsnu slavu i Dan grada zajedno sa načelnicima opština i vjerujućim narodom, u nadi da ćemo u godinama koje dolaze biti još snažniji - poručio je Ćosić, čestitajući slavu svim stanovnicima Istočnog Sarajeva.