latinica  ћирилица
17/09/2021 |  13:19 | Autor: sputniknews.com

Putin: Zapad je u Avganistanu ostavio arsenal modernog naoružanja, to nije dobro

Zapad je, napuštajući teritoriju Avganistana, tamo ostavio cjelokupan arsenal savremenog naoružanja i u tome nema ničeg dobrog, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: @KremlinRussia_E) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (Foto: @KremlinRussia_E)Foto: Twitter

- Što se tiče oružja, to je jedina stvar kojom su se talibani obogatili, jer su ga dobili nakon 20 godina prisustva zapadne koalicije u Avganistanu. Međutim, u tome nema ničeg dobrog - rekao je Putin u obraćanju na samitu lidera država Šangajske organizacije za saradnju.

- Naša organizacija sada ima hitan zadatak da zauzme zajednički i usaglašen stav zbog ozbiljnih rizika koji mogu nastati usljed zaoštravanja situacije u Avganistanu, a nakon ishitrenog povlačenje, da ne kažemo bijega, vojske SAD i njenih NATO saveznika - rekao je Putin.

Ruski predsjednik je, između ostalog, predložio i da se obnovi rad Kontakt grupe ŠOS za Avganistan kako bi se nove vlasti Avganistana stimulisale u ispunjavanju obećanja, a kako bi se uspostavili mir i sigurnost, normalizovao život i osigurao posao za sve.

On smatra i da bi potencijal Šangajske organizacije trebalo iskoristiti kako bi se stalo na put terorizmu, trgovini narkoticima i ekstremizmu koji dolazi iz Avganistana.

Kao još jedan zadatak Šangajske organizacije za saradnju naveo i stimulaciju vlasti Avganistana u ispunjavanju svojih obećanja.

- Istina je da se smjena vlasti dogodila bez prolivene krvi i to je, bezuslovno, pozitivna stvar. Talibani danas kontrolišu praktično cjelokupnu teritoriju Avganistana i neophodno je stimulisati nove avganistanske vlasti u ispunjavanju obećanja - dodao je Putin.

ŠOS - međunarodnu organizaciju su 2001. godine osnovali lideri Kine, Rusije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgizije i Uzbekistana. Zemlje koje imaju ulogu posmatrača su Avganistan, Bjelorusija, Iran i Mongolija, a države-partneri su Azerbejdžan, Јermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.

Plan je da se na samitu u Dušanbeu usvoji deklaracija i potpiše više od 30 dokumenata koji se tiču aktivnosti organizacije. Pritom, očekuje se da će lideri država donijeti odluku o pokretanju postupka o prijemu Irana kao punopravnog člana ŠOS-a, dok će Egipat, Katar i Saudijska Arabija dobiti status partnera u dijalogu.