latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:00 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Služen parastos za 16 ubijenih Srba u Serdarima (VIDEO)

Prošlo je 29 godina od brutalnog ubistva 16 Srba, članova porodica Serdar, Tepić i Bencun u selu Serdari u opštini Kotor Varoš.
Serdari, Kotor Varoš - Foto: RTRS
Serdari, Kotor VarošFoto: RTRS

U znak sjećanje na civile koje su na današnji dan 1992. godine, ubili pripadnici muslimanskih snaga, kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice služen je parastos.

Žena kojoj je pred očima ubijena porodica – Radmila Serdar, jedina je ognjište napustila živa. Ranjena više puta.

I trudna. O strahoti koju je preživjela tog 17. septembra 1992. godine, Radmila je pred našom kamerom svjedočila neposredno nakon zločina.

- Odmah su nju ubili rafalom, tu zaovu Radmilu. Onda su sve ostale rafalom prešli, po toj djeci. Onda, ja kako sam pala, kako su me geleri pogodili u desnu nogu, tako sam pala na lijevu ruku. Nisam se javljala. Napravila sam se da sam mrtva. Onda su mene sasjekli rafalom, tako da su mi zahvatili ruku i dojku - opisala je događaj Radmila Serdar (iz arhiva RTRS 1992. godine)

Radmila od tada ne živi u Serdarima. Nedaleko od njenog nekadašnjeg doma, podignuto je spomen-obilježje - nijemi podsjetnik na zločin, sa ispisanih 16 imena. Na spomeniku i ime Radenka i Borivoja Serdara, dvadesetogodišnjih mladića koji su ubijeni desetak dana ranije.

- Pošli su na dužnost, oni su ih sačekali i ubili. Onda su nas nakon deset dana ovdje okružili, tu sam bila ja, moje dvije kćeri, komšinice. Dosta ih je pobilo a i ostalo je nešto živih - priča Nevenka Serdar, majka Radenka Serdara.

Da zločinci, među kojima su bili i komšije porodica Serdar, Tepić i Bencun, nisu birali metu, potvrđuje i podatak da je najmlađa žrtva imala samo četiri godine, a najstarija 60.

- Ovdje se desio i poslije rata zločin, zato što je mnogo veći broj žrtava nego što su zločinci dobili godina zatvora. Sve se zna ko je, samo jedan je procesuiran i odgovarao - istakao je Miladin Savanović, predsjednik Boračke organizacije opštine Kotor Varoš.

I to tek 24 godine nakon što je njegovo i ime saučesnika u zločinu Radmila Serdar javno izgovorila.

- Planinčić Fikret. Smajić Mirsad i Ćehić Besim. Oni su lično bili u mojoj kući - navela je 1992. godine Radmila.

Samo je Fikret Planinčić osuđen.

I to na 11 godina zatvora. Apelaciono vijeće Suda BiH tada je oslobodilo Seada Menzila i Mirsada Vatrača koji su prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.