latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:09 ⇒ 14:16 | Autor: Agencije

Hakerski napadi na onlajn glasanje u Rusiji iz SAD, Njemačke i Ukrajine

Rusko Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije saopštilo je da je jutros zabilježeno nekoliko napada na elektronski sistem za glasanje za rusku Dumu ali da su svi napadi uspješno odbijeni.
Izbori u Rusiji (foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič) -
Izbori u Rusiji (foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

Kako se precizira, ti napadi izvršeni su sa aj-pi adresa iz SAD, Njemačke i Ukrajine. Prvi napad registrovan je u 10.36 sati po moskovskom vremenu sa ciljem da se blokira pristup servisu identifikacije i autentifikacije korisnika.

- Polovina napada dolazi iz SAD, 25 odsto iz Njemačke, 20 odsto iz Јužne Koreje i pet odsto iz Kine, izjavila je predsjedavajuća Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

- To znači da ne izmišljamo bilo kakve optužbe, izbori su privukli dosta pažnje - dodala je Pamfilova.

U saopštenju Ministarstva za saobraćaj i komunikacije ističe se da su ovi napadi bili planirani i organizovani što i govori o namjeri da se smisleno blokira rad servisa sa onlajn glasanje.

Prema riječima zamjenika ministra Olega Kačanova, portal za onlajn glasanje trenutno radi u punom kapacitetu i tehničkih problema više nema.

Istovremeno, iz Štaba za monitoring izbora tvrde da je zbog tih napada došlo do određenih zadržavanja prilikom onlajn glasanja, ali da su svi glasovi uspješno sačuvani.