latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:21 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Novom strategijom trajno zaposliti što više ljudi

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da u strategiji za zapošljavanje, koja treba da bude donesena do novembra, treba uvrstiti sve elemente za koje je analizama iz proteklog perioda utvrđeno da su dobri, ali i promijeniti utvrđene nedostatke kako bi što kvalitetnijim rješenjima doprinijela da se što više ljudi trajno zaposli.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija)Foto: RTRS

On je naveo da je u toku analiza realizacije akcionih planova zapošljavanja koji se sprovode u proteklih 10 godina, te da je u tom periodu zaposleno ukupno 36.736 lica i utrošeno 156.176.000 KM.

- Najveće efekte postigli smo zapošljavanjem u privredi ili kroz povrat poreza i doprinosa, kao i plasiranjem direktnih sredstava i tu je više od 78 odsto efektivnih rezultata - izjavio je Milunović novinarima nakon sastanka sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslavom Vujičićem.

On je napomenuo da je kod samozapošljavanja ciljnih kategorija taj procenat manji, te da je u planu da se promijene kriterijumi i iznosi sredstava kako bi se postigli bolji rezultati u narednom periodu.

- Praćenjem efekata zapošljavanja utvrđeno je da je 51 odsto lica kroz projekte samozapošljavanja i projekte podsticaja privrede ostalo zaposleno nakon praćenog perioda od 12 mjeseci i ne možemo biti u potpunosti zadovoljni tim efektima - rekao je Milunović.

On je napomenuo da će Ministarstvo u narednom periodu nastojati da sa svojim socijalnim partnerima postigne što veći stepen saglasnosti kako bi ova strategija mogla da predstavlja izvor budućih akcionih planova zapošljavanja, koji već u sljedećoj godini trebaju da budu realizovani.

- Zadovoljni smo jer smo ove godine uspjeli da za boračke kategorije plasiramo i dodatnih 10.340.000 KM, čime smo zadovoljili sve koji su se prijavili i ispunili uslove na Zavodu za zapošljavanje za samozapošljavanje - rekao je Milunović.

Prema njegovim riječima, taj projekat je u realizaciji, te će se nakon godinu dana analizirati rezultati kako bi se u narednom periodu moglo intervenisati prema nezaposlenim demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da je na sastanku bilo riječi i o opštim stvarima koje bi se mogle primijeniti u narednom periodu, kao što su izmjene nekih zakonskih rješenja, a koja bi doprinijela povećanja zapošljavanja ljudi.

- Kada je riječ o programima zapošljavanja, najviše smo zadovoljni onim koji su namijenjeni isključivo privredi. Međutim, moramo imati na umu da smo zemlja koja je izašla iz rata i da imamo obavezu prema demobilisanim borcima i djeci poginulih boraca - ukazao je Vujičić.

Govoreći o stanju na tržišta rada, on je naveo da je trenutno 75.000 lica na evidenciji Zavoda, što je za oko 8.000 manje nego u istom periodu prošle godine, što govori da se tržište Republike Srpske oporavlja.