latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:40 | Autor: Agencije

Hrvatska: Najveća stopa infalcije u posljednjih osam godina

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u avgustu su povećane 3,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviša stopa inflacije još od aprila 2013. godine kada je iznosila 3,3 odsto i ubrzanje je inflacije u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku
Hrvatske kune (foto: Marko Matijević / mirovina.hr) -
Hrvatske kune (foto: Marko Matijević / mirovina.hr)

Prvi snažniji rast inflacije u zemlji zabilježen je u aprilu ove godine - 2,1 odsto, što je tada bilo najviše od avgusta 2018. godine, stopa rasta se zadržala na istom nivou i u maju, dok je u juno blago usporila na dva odsto, da bi u julu porasla na 2,8 odsto i u avgustu ubrzala na 3,1 odsto.

Statistika pokazuje da su najviše porasle cijene prevoza, za 9,9 odsto u odnosu na avgust prošle godine, a podaci DZS-a pokazuju i da su usluge vazdušnog prevoza skočile 46,7 odsto, a pomorskog putničkog prevoza 18,1 odsto.

U restoranima i hotelima samo cijene usluge smještaja na godišnjem nivou porasle su 12,2 odsto, a cijene hrane koje imaju značajan udio u potrošačkoj korpi, nastavile su započeti rast iz jula pa su u prosjeku na godišnjem nivou više 2,4 odsto.