latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:41 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Lukić: Brđanin nakon 22 godine u zatvoru ispunjava sve uslove za slobodu

Advokat Novak Lukić nada se da će bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, koji je izdržao 22 godine zatvora od ukupno 30, biti pušten na slobodu jer ispunjava sve uslove, iako je predsjednik suda Karmel Ađijus "vrlo rigidan" po tom pitanju i gotovo svima je odbio takve zahtjeve.
Novak Lukić - Foto: Glas Srpske
Novak LukićFoto: Glas Srpske

Lukić je rekao da je Brđanin prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra.

On je naveo da je država Danska obavijestila Mehanizam u Hagu da poslije 20 godina izdržane kazne po danskim zakonima više ne mogu da ga drže u zatvoru, te da po sporazumu sa Haškim tribunalom, on ima ingerenciju da ga preuzme ako još nije izdržao kaznu u cjelosti.

- Transfer je izvršen u tajnosti, 14. septembra i sada je u Hagu po odluci predsjednika Tribunala iz avgusta, koja je sada javno objavljena, o tome da se on prebaci u Hag do odluke gdje će biti dalje prebačen do okončanja njegove kazne - rekao je Lukić za Srnu.

Podsjetio je da je Brđanin osuđen na 30 godina zatvora, od kojih je izdržao 22 godine i da je odbrana prije dvije godine podnijela zahtjev za privremeno puštanje na slobodu, koji je odbijen, a početkom ove godine još jedan o kome još nije donijeta odluka.

- Nadamo se da će taj zahtjev biti usvojen i da će on biti pušten na slobodu, jer ispunjava sve uslove. Od 6. jula 1999. godine teče mu kazna, on nijedan dan nije bio na privremenoj slobodi, sve vrijeme je u zatvoru, formalno do 1929. godine - rekao je Lukić.

Napominje da o ovim zahtjevima odlučuje predsjednik suda Karmel Ađijus, koji je "vrlo rigidan u pogledu zahtjeva za puštanje na privremenu slobodu", a nije vezan ni rokovima, pa može da odluči "svaki dan, a može i za godinu dana".

- Od kada je postao predsjednik suda Ađijus nije nikoga pustio na privremenu slobodu, osim Valentina Ćorića /2019. godine/ u slučaju "Herceg Bosna", svima je odbio zahtjeve - rekao je Lukić.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, privremeno je iz zatvora u Danskoj prebačen u Pritvorsku jedinicu UN, dok se ne odluči u kojoj zemlji će služiti ostatak kazne, objavio je danas Birn.