latinica  ћирилица
17/09/2021 |  15:05 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Gašić: Značajan prostor za investicije u turizam u Srpskoj

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je, u okviru Međunarodnog foruma o turizmu u portugalskom gradu Evora, da u Republici postoji značajan prostor za investicije u turizmu i pozvala sve zainteresovane investitore da se upoznaju o postojećoj ponudi i mogućnostima da poslovanje prošire na Srpsku.
Suzana Gašić - Foto: SRNA
Suzana GašićFoto: SRNA

Gašićeva je, učestvujući danas u panel-diskusiji "Dugoročne investicije i njihova isplativost - novi modeli i rizici", istakla da Vlada Republike Srpske ulaže značajne napore u stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i mogućnosti investiranja u turizam, kroz različite modele, među kojima je i javno-privatno partnerstvo.

Ona je pozvala investitore da posjete Srpsku, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

Gašićeva je istakla da je razvoj održivog turizma i stvaranje poslovne klime pogodne za razvoj turizma zajednički zadatak Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica, koje moraju prepoznati potencijale svojih sredina i podržati inicijative i njihov put od ideje do konkretnog projekta.

- Turizam u Srpskoj većinom se bazira na principu malih i srednjih preduzeća i seoskih domaćinstava, kojima je značajna podrška institucija u stvaranju održivog turističkog proizvoda i prometa - istakla je Gašićeva.

Ona je govorila o ulaganjima Vlade Republike Srpske u kompleks Andrićgrad i olimpijsku planinu Јahorinu, gdje je nakon realizovanih investicija došlo do povećanja turističkog prometa, što je dovelo i do otvaranja novih poslova i većeg uključivanja privatnog sektora u dalji razvoj investicija na ovim destinacijama.

Gašićeva je pomenula i značajna ulaganja u sektoru turizma koja su u proteklom periodu realizovana kroz koncesije, ističući kompleks "Terme Ozren" kod Doboja kao primjer uspješne investicije koja je u godini pandemije predstavljala jednu od posjećenijih destinacija u Srpskoj, te kompleks "Busija", koji se gradi na planini Majevici u blizini Bijeljine.

Ona je dodala da su u prethodnom periodu realizovana značajna ulaganja i u banjski turizam kako privatnog sektora u Banji Vrućici, tako i Vlade Republike Srpske u banje "Vilina vlas" i "Mlječanica", u koju će i u narednom periodu biti uložena značajna finansijska sredstva.

Tema panel-diskusije bilo je stvaranje privrednog okruženja pogodnog za investicije, ali i primjeri dobrih praksi i iskustava zemalja u Evropi i svijetu.

Međunarodna konferencija "Evora forum - svijet za putovanja" prva je međunarodna konferencija posvećena pitanju održivosti u turizmu.

Forum se održava 16. i 17. septembra u portugalskom gradu Evora, gdje učesnici imaju priliku da podijele ključna dostignuća i izazove kako bi zajednički definisali ciljeve čija će primjena ubrzati nepredak turističkog sektora.

Učesnici konferencije su ministri i državni sekretari turizma Francuske, Španije, Saudijske Arabije, Јamajke, Јordana i drugih zemalja, te predstavnici privatnog sektora i međunarodnih organizacija, kao i predstavnici medija iz više od 60 medijskih kuća, među kojima su: Bi-Bi-Si, "Al džazira", "Travel vikli", "Dojče vele" i "Јuro njuz".