latinica  ћирилица
17/09/2021 |  15:27 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Kojić: Institut i dalje političko tijelo

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je Srni da je izborom novog Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih BiH ova institucija i dalje političko tijelo i da treba traženje nestalih vratiti u nadležnost entiteta.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

Kojić je dodao da su srpski predstavnici u Upravnom odboru Instituta prekršili odluke Narodne skupštine Republike Srpske o neučešću u donošenju odluka i radu u zajedničkim institucijama.

- Ovo što se desilo izborom Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih dokazuje da je ova institucija politička i ponajmanje se bavi onim što joj je primarni zadatak - istakao je Kojić.

On je rekao da su, koliko zna, "dva srpska predstavnika učestvovala i time prekršila odluke Narodne skupštine".

Kojić je naveo da je prema njegovim saznanjima predsjednik, kako je naveo, "nelegalnnog privremenog Upravnog odbora Petar Šikman član PDP-a a Ostoja Dragutinović član SDS-a".

- Logično bi bilo da je prvo izabran novi Upravni odbor Instituta koji bi nakon toga bio izabran Kolegijum direktora Instituta. Sam izbor tih ljudi je katastrofalan jer smo vidjeli da je u Kolegijum direktora izabran Mujo Hadžiomerović koji je doskora bio u Vijeću naroda Republike Srpske - rekao je Kojić.

On je konstatovao da su "Bošnjaci nanovo u Institut poslali političara kao što je bio i Amor Mašović koji je radio onako kako mu je naređivala SDA".

Kojić je dodao da se sada "maše time kako Mašović više nije u Institutu za nestala lica BiH".

- Mašović će i dalje da vedri i oblači Institutom jer je uhljebljen kao savjetnik hrvatskog člana Kolegijuma direktora Instituta Marka Јurišića, rekao je Kojić i dodao da će i "dalje da se održi koncept Amora Mašovića nad zahtjevima Republike Srpske", te da je riječ o veleizdaji onih koji su izabrali ovakav Kolegijum direktora Instituta.

Kojić je istakao da je stav svih udruženja iz Republike Srpske, kako opštinskih tako i regionalnih, boračkih i svih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, da predstavnik iz Republike Srpske u Institutu bude Goran Krčmar.

- S druge strane naš je stav takođe da taj Institut treba ukinuti kada ovako radi ili reorganizovati. Najbolje bi bilo da se traženje nestalih vrati na entitetske komisije koje bi imali daleko bolje rezultate od ovakvog Instituta - ističe Kojić.

Kojić je ukazao da je pitanje traženja nestalih civilizacijsko pitanje i humanitarno jer ko god traži bilo koga od svojih srodnika treba da ga dostojno sahrani po svojim vjerskim obredima.

- Ovo što se desilo sa izborom Kolegijuma direktora Instituta pokazuje ponovo da je BiH ovakva kakva jeste neodrživa, jer ako oko traženja nestalih ne možemo da se dogovorimo i ne možemo da nađemo konsenzus, kako ćemo o nekim drugim pitanjima. U sve pore društva je ušla politika i dok se to ne promijeni, smatram da ovakva BiH nema zaista budućnost - zaključio je Kojić.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je da će novi Kolegijum direktora Instituta sačinjavati Nikola Perišić, Marko Јurišić i Mujo Hadžiomerović, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Instituta Petar Šikman.