latinica  ћирилица
17/09/2021 |  16:22 ⇒ 16:30 | Autor: SRNA

"Srpske porodice se boje da će Mujo Hadžiomerović biti novi Amor Mašović"

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović rekla je Srni da su porodice nestalih iz Republike Srpske nezadovoljne dosadašnjim radom Instituta za traženje nestalih BiH i da strahuju da novi član Kolegijuma direktora Instituta Mujo Hadžiomerović ne bude novi Amor Mašović.
Radojka Filipović - Foto: SRNA
Radojka FilipovićFoto: SRNA

- Bojimo se da Mujo Hadžiomerović ne bude novi Amor Mašović. Mi to sigurno nećemo dozvoliti i to je poruka porodica nestalih iz Republike Srpske. Definitivno pratićemo rad Kolegijuma direktora u narednom periodu - upozorila je Filipovićeva.

Pošto je riječ o Kolegijumu direktora Instituta čiji mandat teče od 19. septembra ove godine, dodala je Filipovićeva, očekuje se da novoizabrani Kolegijum direktora radi i u interesu porodica nestalih Srba.

- Svjedoci smo da je Institut od momenta osnivanja, od 2008. godine radio samo u interesu jednog naroda i to bošnjačkog - rekla je Filipović.

Ona je istakla da je kompletan rad Instituta u prethodnom periodu bio usmjeren samo na pronalazak i identifikaciju nestalih Bošnjaka.

- To govori i statistika i otuda su porodice nestalih iz Repub like Srpske cijelo vrijeme bile nezadovoljne radom Instituta za nestala lica. Sama činjenica da 1.652 nestala sa spiska iz Republike Srpske i činjenica da je Mujo Hadžiomerović imenovan ispred Bošnjaka u Kolegijum direktora nama zaista ne uliva nadu da će se nešto promijeniti kada je proces traženja nestalih Srba u pitanju - istakla je Filipovićeva.

Ona poručuje da srpskim porodicama u ovoj situaciji jedino ostaje da budu optimisti i da vide u narednom periodu u kom pravcu će ići proces traženja kada je riječ o ovom sazivu Kolegija direktora Instituta.

Prema njenim riječima, ova organizacije će zaista na osnovu rezultata, odnosno statistike Instituta i sami reagovati i preduzimati određene aktivnosti jer je prošlo dosta vremena, malo je Srba pronađeno – gotovo ništa od osnivanja Instituta a nama vrijeme ne ide u prilog.

- Vrijeme nam je najveći neprijatelj jer se bojimo da će se politika Instituta kakva je bila do sada nastaviti i u narednim periodu, da će ići u tom pravcu da nema nestalih Srba , da nema zločina nad Srbima, pa nema ni počinilaca tih zločina nad Srbima a sve s ciljem da se zadrži ovakvo stanje gdje su Srbi okarakterisani kao jedini krivci za sukobe iz perioda devedesetih godina - upozorila je Filipovićeva.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je da će novi Kolegijum direktora Instituta sačinjavati Nikola Perišić, Marko Јurišić i Mujo Hadžiomerović, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Instituta Petar Šikman.