latinica  ћирилица
17/09/2021 |  19:22 ⇒ 19:23 | Autor: SRNA

Neophodna hitna globalna akcija u borbi protiv klimatskih promjena

Lideri devet članica EU sa juga Evrope saopštile su danas da je potrebna hitna globalna akcija da bi se riješila pogoršana situacija sa klimom i izgradila održiva budućnost za region Sredozemlja.
Klimatske promjene (Foto:  Camilla Schloss) -
Klimatske promjene (Foto: Camilla Schloss)

Lideri Hrvatske, Kipra, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Malte, Portugalije i Španije sastali su se danas u Atini radi razgovora o klimatskim promjenama nakon razornih šumskih požara koji su ukazali na izazove koje klimatske promjene predstavljaju za jug Evrope.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka kojem je prisustvovala i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen navodi se da je Sredozemlje sada suočeno sa ekološkom štetom bez presedana i kapaciteti za odgovor su iskorišteni do granica.

Evropski naučnici smatraju da je Mediteran postao "žarište šumskih požara" zbog klimatskih promjena.

Grčka i Turska bile su suočene sa najtežim požarima do sad usljed veoma visokih temperatura tokom ljeta, dok je i na jugu Italija vatrena stihija uništila velike dijelove zemljišta.

Zemlje Mediterana postigle su saglasnost za jačanje međusobne saradnje i pozvali EU da ojača mehanizme civilne zaštite radi pomoći u boljoj zaštiti civila i okoline od sve ozbiljnijih i kompleksnijih katastrofa.