latinica  ћирилица
17/09/2021 |  19:29 ⇒ 18/09/2021 | 07:26 | Autor: RTRS

Institut za nestale BiH dobio novi saziv Kolegijuma direktora (VIDEO)

Marko Јurišić, Nikola Perišić i Mujo Hadžiomerović izabrani su u novi saziv Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić kaže da je Perišić reizabran, iako je većina udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadbinskog rata podržavala kandidaturu Gorana Krčmara. Predsjedavjući Privremenog Upravnog odbora Instituta Petar Šikman odgovara da Krčmar nije zadovoljio na interviju. Odbacio je i optužbe da je prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju u radu zajedničkih institucija.

Nikoli Perišiću i Marku Јurišiću srpskom i hrvatskom kadru obnovljen je mandat u INO BiH. Umjesto Amora Mašovića, imenovan je donedavni delegat SDA u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović. Porodice nestalih iz Srpske tvrde da su se Srbi UO Petar Šikman i Ostoja Dragutinović oglušili na njihove zahtjeve da podrže izbor Gorana Krčmara.

- Mogu reći da sam ja ispred moje organazacije pismeno podržao Gorana Krčmara i znam da su sve to uradile moje kolege a znam da su to uradile organizacije proistekle iz proteklog rata. Treba napomenuti da su Petar Šikman iz PDP-a i Ostoja Dragutinović iz SDS-a prekršili odluke naših institucija da ne učustvuju u radu zajedničkih institucija, oni su učestvovali i glasali za izbor ovakvog kolegija direktora - kaže Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica.

Aljonka DŽeletović, član Savjetodavbnog odbora INO BiH, naglašava:

- Udruženja iz Republike Srpske su imala jasnu preporuku za Gorana Krčmara pošto je on dugi niz godina u procesu traženja. Što se tiče gospodina Nikole ja nisam nezadovoljna njegovim radom, ali mislim da su porodice trebale odlučivati a ne bilo ko drugi - naglasila je DŽelatović.

Predsjedavjući Privremenog UO INO Petar Šikman kaže da bi Institut bio blokiran da nije imenovan novi saziv Kolegija direktora i da se zaključci Narodne skupštine o neučestvovanju u radu zajedničkih institucija ne odnosi na srpske kadrove u Institutu.

- Koliko znam odluka se odnosila na PS, Savjet ministara i Predsjedništvo, da se mi nismo sastali onda tek bio problem jer nema ko da vodi Institut - kaže Petar Šikman, predsjedavajući Privremenog odbora INO BiH.

Tvrdi da su i Nikola Perišić kao i Goran Krčmar imali podršku udruženja iz Republike Srpske ali da je pri izboru bio presudan intervju sa njima.

- Pa jeste jedan dio podržao Krčmara imaju i oni koji su podržali druge. Krčmar je bio kandidadat i ja sam očekivao da će taj čovjek proći ali na osnovu onogo što je pokazao na intervju nema šansi. Meni je svejedno, nemam veze ni sa Krčmarom ni sa Perišićem - dodao je Šikman.  

U sjeni neslaganja udruženja prosteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata sa reizborom Nikole Perišića, ostalo je penzionisanje Amora Mašovića o kojem srpske porodice koje tragaju za najmilijim govore sa gorčinom u glasu. Ipak postoje indicije da će ostati u Institutu.

- Mislim da je bilo vrijeme da se penzioniše. To nas je obradovalo sve u Institut ne samo srpske već i bošnjačke mogu sa pravom da kažem - dodala je DŽelatović.

- Amor Mašović je već koliko ja znam dobio mjesto savjetnika kod Marka Јurišića, što pokazuje da će on ponovo iz sjenke da rukovOdi INO - kaže Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica.

Mandat novoizabranih članova Kolegija direktora Instituta traje 4 godine. Imenovao ih je privremeni Upravni odbor čiji legitimitet Srpska odavno osporava jer u njemu sjede kadrovi koje je izabrao raniji saziv Savjeta ministara i ICMP.