latinica  ћирилица
17/09/2021 |  19:31 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Nastavljena masovna vakcinacija radnika (VIDEO)

U Privrednoj komori Republike Srpske nastavljena je masovna vakcinacija radnika. Na terenu su i mobilni timovi koji obilaze privredne subjekte, a sve sa namjerom da se imunizacijom obuhvati što veći broj zaposlenih.
Vakcinacija  (Foto:Shutterstock.com) -
Vakcinacija (Foto:Shutterstock.com)

Vakcinacija radnika u privredi teče planiranom dinamikom. Posredstvom Privredne komore Republike Srpske do sada je vakcinisano 1.700 radnika. Danas 155 osoba iz 23 preduzeća.

Mobilni tim obišao je i Fabriku obuće "Bema" gdje je revakcinisano više od 200 osoba. Plan je da se zajedničke akcije Privredne komore i Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske nastave i u narednom periodu. Cilj je zaštititi radnike da poslovna aktivnost u Srpskoj ne bi bila ugrožena. Brojni su i oni koji su svoju dozu primili u domovima zdravlja, a bilo je i zaposlenih koji su vakcinisani u Srbiji.

- Ovo je znatno jednostavnije, organizovanije ako to radimo na ovaj način. Imamo tačnu evidenciju ko je vakcinisan i kojom vakcinom - istakao je Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Anka Šmitran Đurić, direktorka Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske, naglašava:

- Do sada je mobilni tim Zavoda za medicinu rada i sporta aplicirao 4.500 doza. Danas najveće interesovanje od ove grupe od 155 radnika u Privrednoj komori vladalo je za Fajzer, nekih 111 - rekla je Đurićeva.

Republika Srpska raspolaže dovoljnim količinama vakcine. Na stanju je trenutno 730.000 doza. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić podsjeća da je Republika Srpska rezervisala 300.000 ruske Sputnjik lajt vakcine, ali da to ne znači da će se u ovom trenutku bilo šta nabavljati. Kaže da je pomenuta vakcina prošla treću fazu kliničkih studija.

- Sve su to određeni uslovi koji treba da budu ispunjeni prije nego što vakcina dođe u Srpsku, ali da radimo na tome da obezbijedimo dovoljno vakcina za naredni period, svakako da radimo - naglasio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Govoreći o Sputnjik lajt vakcini Šeranić pojašnjava da se ona daje u jednoj dozi, te da se može koristiti kao buster doza ili pojačivač za osobe koje su prethodno vakcinisane sa prve dvije doze Sputnjik V vakcine.