latinica  ћирилица
17/09/2021 |  21:42 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Ilić: Predstavnike mjesnih zajednica uključiti u pripreme rebalansa budžeta (VIDEO)

Pred raspravu u banjalučkoj skupštini o Nacrtu rebalansa, kojim bi gradski budžet trebalo da bude uvećan za 17 miliona maraka, svoje zahtjeve predsjedniku Skupštine Mladenu Iliću iznijeli su predstavnici gradskih i prigradskih mjesnih zajednica. Evo šta traže:
Mladen Ilić sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica - Foto: RTRS
Mladen Ilić sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednicaFoto: RTRS

Izgradnja putne infrastrukture, kanalizacije, rasvjete - to interesuje predstavnike banjalučkih mjesnih zajednica.

I zato žele da se čuju i njihovi prijedlozi. Nakon sastanka sa predsjednikom gradskog parlamenta Mladenom Ilićem zatražili su sastanak i sa gradonačelnikom, sa kojim, kažu, do sada nisu imali komunikaciju.

- Prioriteti su prije svega kanalizacija i asvalitiranje poprječnih ulica, naravno i glavne - istakao je Јovica Tomić, predsjednik MZ Kuljani.

- Apelujem i na gradonačelnika nas kao predstavnike SMZ pozove na ovakve radne sastanke. Mi smo izabrani da budemo prošireni glas naših građana - kaže Goran Knežević, predsjednik MZ Gornja Piskavica.

Na ovo je apelovao i predsjednik Skupštine, koji se nada da će prije usvajanja rebalansa biti ostavljeno najmanje 15 dana za javnu raspravu.

Kako ističe Ilić, gradonačelniku je pružena ruka za dogovor, da bi rebalans bio u službi građana i da bi se izbjegle međusobne optužbe.

- Želimo da naravno učestvujemo u svim politikama. Građani Banjaluke su birali odbornike ne samo skupštinske većine već sve odbornike kao što su birali gradonačelnika, odbornicima dali veću podršku i na taj način mi nismo dizači ruku za dokumenta koja neko stavi na sto da nešto tako prihvatimo - navodi Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Iz PDP-a tvrde da će novac trošiti po prioritetima građana. Ističu da će značajna sredstva biti utrošena na rekonstrukciju saobraćajnica.

Kažu da je rebelansirani budžet velik, ali i dodaju da će se grad dodatno zadužiti. Predsjednik skupštine kaže, zaduženje nije potrebno.

- Ovaj budžet bi trebao u konačnici i pored ovog rebalansa biti veći za još šest miliona maraka mimo ovih 17 o kojima sad govorim a tih dodatnih šest miliona će biti obezbijeđeno putem emisije obveznica - naglasio je šef kluba odbornika PDP-a, Dragan Milanović.

- Neočekivan deficit i hvaliti se svakao je pošteno sa strane gradonačelnika kada je rekao da je to prethodna gradska administracija i svakako Poreska uprava i svih, ali na sve to tražiti zaduženje u ovoj situaciji i po ovakvoj kamatnoj stopi mislim da je apsurdno - zaključio je Ilić.

O Nacrtu rebalansa budžeta odbornici će raspravljati u utorak, 21. septembra. Dan ranije skupštinska većina pozvala je gradonačelnika na konsultacije.