latinica  ћирилица
18/09/2021 |  08:54 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Višković: Priča o malignom ruskom uticaju vrijeđa zdrav razum

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da korist od projekata iz Rusije treba da ima cijela BiH, a ne samo Republika Srpska, tako da priča o malignom ruskom uticaju, koja se često čuje, vrijeđa zdrav razum.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Boravak naše delegacije u Rusiji nije bio usmjeren ni protiv koga. Osjetila se bratska ljubav i želja Rusije da pomogne Srpskoj i to su glavni motivi zbog kojih smo interesantni jednoj tako moćnoj zemlji i tolikom tržištu - rekao je Višković za Glas Srpske.

On je naglasio da je gasifikacija u Srpskoj izvjesna, ali zbog nefunkcionisanja institucija BiH jedini zastoj može da bude to što Savjet ministara treba dati saglasnost.

- Za razliku od nas, Federacija BiH se opredjeljuje prema nekom svom južnom krilu koje bi išlo preko Hrvatske. Ukoliko oni žele saglasnost za njihov tok, tražićemo da daju saglasnost za naš tok i čist račun. Nemamo ništa protiv njihovih projekata, ali ne želimo da dozvolimo da utiču na naše planove i projekte - kategoričan je Višković.

On je podsjetio da je u Rusiji delegacija Republike Srpske imala brojne značajne sastanke, a samo u kompaniji "Gasprom" nekoliko.

- U Gaspromovoj kćerki-firmi razgovarali smo o utečnjavanju gasa, a riječ je o projektu koji treba da omogući da se gas transportuje i koristi prije nego što bude izgrađen magistralni gasovod. Ta firma je već kupila zemlju kod Zvornika i ušla u investiciju čija je vrijednost oko 75 miliona KM - naveo je Višković i istakao da bi izgradnjom gasne elektrane i utečnjavanjem, potrošnja gasa u Srpskoj bi išla na više od 200 miliona metara kubnih.

Premijer Srpske je ponovio da je Kompanija Biokad zainteresovana za tržište Republike Srpske.

- To je velika ruska kompanija koja već ima tri-četiri registrovana lijeka u Agenciji za lijekove BiH koji se koriste u Srpskoj. Јedan je i lijek iz sfere onkologije koji se koristi za liječenje karcinoma pluća. Prema izvještajima ljekara, taj lijek pruža izuzetno pozitivne rezultate kod pacijenta - rekao je Višković.

Govoreći o borbi protiv virusa korona, Višković je podsjetio da su institucije Srpske uradile šta je trebalo.

- Imamo danas više od 700.000 doza vakcina, što znači za sve koji su zainteresovani za vakcinaciju. Po ko zna koji put apelujem na građane da se vakcinišu, jer je vakcina jedini način da zaštite sebe i svoju porodicu. Zar nije svakom građaninu dovoljan povod da dobro razmisli činjenica, da u ovom momentu u Republici Srpskoj, a vas kao ozbiljan medij pozivam da to provjerite, jer ne morate meni da vjerujete, dakle da u ovom trenutku nema nijedan pacijent na respiratoru koji je vakcinisan - kaže Višković.

Kada je riječ o rebalansu budžeta Republike Srpske, Višković je podsjetio da je povećan za 236 miliona KM i da će prvi put biti veći od četiri milijarde KM ili preciznije 4,016 milijardi.

On je naglasio da se povećavaju izdvajanja za plate, penzije, socijalna davanja, za subvencije, za boračke kategorije...

- Јavne investicije za ovu godinu su iznosile 45, a rebalansom se povećavaju na 150 miliona KM, Kompenzacioni fond će dobiti 30 miliona više. Ocijenili smo da su zahtjevi privrednih subjekata za subvencijama opravdani, pa su subvencije za te namjene sa tri miliona povećane na 7,7 miliona KM. Zahvalan sam privrednicima na naporima da povećavaju plate i održe proizvodnju, što je između ostalog i omogućila ovaj rebalans. Prosječna plata u Srpskoj je prešla 1.000 KM, a imamo najveći broj zaposlenih, rast BDP-a - rekao je Višković.

Komentarišući hapšenje direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i još tri lica, Višković je rekao da odgovornost za ono što rade ili što su radili moraju da snose kako osumnjičeni, tako i oni koji ih sumnjiče.