latinica  ћирилица
18/09/2021 |  09:56 ⇒ 09:57 | Autor: SRNA

Promovisan roman "Grumen podno Prokletija"

Na Sokocu je promovisan roman "Grumen podno Prokletija" autora Borislava Kosanovića iz Sombora, koji govori o zločinu koji su na Kosovu i Metohiji počinili Albanci 1985. godine nad Đorđem Martinovićem u okolini Gnjilana, jer nije htio da proda svoju zemlju.
Borislav Kosanović - Foto: SRNA
Borislav KosanovićFoto: SRNA

Kosanović je novinarima sinoć u Narodnoj biblioteci rekao da je knjiga pisana po motivima zločina počinjenog nad Martinovićem u okolini Gnjilana koga su u maju 1985. na imanju napali albanski mladići i nabili na kolac jer nije htio da im proda svoju imovinu.

Kada je čuo kroz kakve je sve muke prošao ovaj čovjek u vrijeme kada se prikrivalo stradanje Srba na tim prostorima da bi se sačuvalo bratstvo i jedinstvo u Јugoslaviji, Kosanović je poželio da piše o sudbini ovog čovjeka i njegove porodice.

- Želio sam da to obuhvatim kroz sagu o jednoj porodici u dve decenije do onog perioda za koji svi pominju da je bio najljepši i da je tih osamdesetih bilo najbolje uz bratstvo i jedinstvo, a da su se i takve stvari dešavale niko nije ni znao - rekao je Kosanović.

On je naglasio da su mnoge tadašnje generacije odrastale u uvjerenju da je ovo bio najljepši period, da ni mlađe generacije nisu znale ništa o tome, iako je bilo mnogo ovakvih stravičnih događaja.

Kosanović je, kako kaže, upravo zbog toga odlučio da stravičan događaj po porodicu Martinović uzme za polaznu osnovu romana "Grumen podno Prokletija" i najavio da će saga o porodici sa Kosova i Metohije biti nastavljena u tri dijela.

Pisac planira da obuhvati 1999. godinu sa epilogom o martovskom pogromu u 2004. godini u kome su stradali mnogi Srbi, sveštenstvo, manastiri i crkve, kroz koju će biti prikazana patnja srpskog naroda u dvije decenije krajem 20. vijeka.

Osnovna poruka ove knjige je, kaže autor romana "Grumen podno Prokletija", da Srbi ne smiju zaboraviti ono što im se dešavalo, ali treba da oproste i da gledaju naprijed.

- Mi nikada nismo ni širili mržnju kao narod, iako smo toliko propatili i stradali da bi mnogi narodi već nestali da su na našem mestu. Ovakve krupne stvari ne smeju da se zaborave - naglasio je Kosanović.

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Јanković rekla je Srni da je ova ustanova posle dužeg vremena pauze uzrokovane pandemijom, sinoć imala priliku da ugosti književnika iz Sombora Borislava Kosanovića.

- Iz same knjige i žive priče autora o stradanju njegovog junaka dodatno smo spoznali patnju i stradanja i svih drugih Srba na Kosovu i Metohiji, pa je ova teška i dirljiva tema ostavila posebno emotivan utisak na posjetioce promocije romana - istakla je Јankovićeva.

Kosanović je do sada objavio sedam knjiga, od čega tri zbirke poezije, romansiranu biografiju somborskog glumca Lazara Rajića "Povratak", zbirku priča "Tabakera grofa Šekeriša", te romane "Pod sjenkom bukove šume" i "Grumen podno Prokletija", koji je objavila je izdavačka kuća "Slovensko slovo" iz Beograda.

Član je udruženja književnika Srbije i Sveslovenskog književnog društva.

Narodna bibloteka Sokolac je planirala da u skorije vrijeme ugosti i književnika novije i mlađe srpske generacije Nenada Milikića, dobitnika brojnih književnih nagrada i priznanja.