latinica  ћирилица
18/09/2021 |  12:32 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Kisić Tepavčević: Srpski narod ponosan na hrabrost i humanost predaka (VIDEO)

Izaslanik predsjednika Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da se srpski narod danas sa ponosom sjeća hrabrosti, solidarnosti i humanosti predaka koji su spasavali savezničke pilote u akciji "Halijard" prije 77 godina.
"Boljanih" Darija Kisić Tepavčević - Foto: RTRS
"Boljanih" Darija Kisić TepavčevićFoto: RTRS

- Srpski narod pokazao je hrabrost i dobrotu, a sve kako bi očuvao ponos svoga roda i pomogao saveznicima - rekla je ona u dobojskom selu Boljanić na obilježavanju 77 godina od akcije "Halijard - vazdušni most" u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Tepavčevićeva je naglasila da su obični ljudi pomagali u spasavanju pilota.

- To je bio podvig srpskog naroda i s ponosom možemo reći da nosimo njegove gene -, istakla je Tepavčevićeva koja je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ona smatra da je potrebno razvijati saradnju Srba i američkog naroda.

- Zadatak nam mora biti da njegujemo i razvijamo naše odnose i idemo u zajedničku budućnost. Moramo poštovati djela naših predaka. Pred Srbijom je put napretka - kaže Tepavčevićeva.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija "Vazdušni most", kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.