latinica  ћирилица
18/09/2021 |  13:00 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

Kapelo: Odati priznanje za hrabrost srpskom narodu (VIDEO)

Predsjednik Fondacije "Halijard" DŽon Kapelo rekao je danas u dobojskom selu Boljanić da ne smiju biti zaboravljeni heroji koji su prije 77 godina učestvovali u akciji "Halijard".
DŽon Kapela - Foto: RTRS
DŽon KapelaFoto: RTRS

- Moramo odati priznanje onima koji su bili hrabri, a predvodio ih je general Dragoljub Mihailović. Srpski narod i četnici su uložili ogroman napor i snagu kako bi zaštitili savezničke pilote - rekao je Kapelo na obilježavanju 77 godina od akcije "Halijard - vazdušni most" u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u selu Boljanić njih 60.

On smatra da mora da bude sagrađen spomenik u znak sjećanja na akciju "Halijard".

- Moramo povezati porodice, građane, mostove između SAD i Republike Srpske - istakao je on.

Preživjeli potomak porodica koje su učestvovale u spasavanju pilota Vaskrsije Јanković kaže da je srpski narod sa Ozrena pokazao dobrotu i herojstvo.

- Drago mi je što smo danas ovdje jer ova akcija ne smije biti zaboravljena. Ubijeđen sam da ćemo se i dalje okupljati, jer naše pretke ne smijemo zaboraviti - dodao je Јanković.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota "Halijard - vazdušni most" u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija "Vazdušni most", kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.