latinica  ћирилица
18/09/2021 |  13:20 ⇒ 13:21 | Autor: TANЈUG

Vučić: Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Istanbulu da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan do kraja godine posjetiti Srbiju, te istakao da prijateljstvo sa Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na zapadnom Balkanu.
Vučić u Turskoj  (Foto:instagram.com) -
Vučić u Turskoj (Foto:instagram.com)

Aleksandar Vučić je, nakon razgovora sa Erdoganom, rekao da je to bio veoma dobar sastanak, koji je trajao gotovo dva sata.

- Razgovarali smo o svim važnim temama, prije svega ekonomskim, o turskim investicijama, kako turske kompanije izvode radove u našoj zemlji, ali i svim regionalnim pitanjima i odnosima Srbije i Turske. Od bilateralnih do ukupnih odnosa i o saradnji u svim drugim oblastima - prenio je Vučić.

Ukazao je da slijedi sjednica Državnog savjeta, što je viši nivo u odnosu na međuvladinu komisiju.

- Do kraja godine uslediće zvanična posjeta Erdogana Srbiji i to će biti prilika da dodatno razgovaramo o važnim pitanjima za Balkan i cijeli region. Turska je velika regionalna sila - naglasio je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Kaže i da je pokrenuto pitanje bržeg protoka roba i usluga, pa postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način, da uz najmanje mogućih dokumenata prelaze granice, čime se prijateljstvo diže na još viši nivo.

Naveo je da trgovinska razmjena neprestano raste, da je prošle godine bila na 1,3 milijardi evra i izrazio uvjerenje da će veoma brzo stići do dvije milijardi evra.

"Turska prijatelj Srbije, odnosi mogu da budu još bolji"

Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da bi odnosi dvije zemlje mogli da budu još bolji, izjavio je Vučić.

Istakao je da su odnosi sada drugačiji nego prije 10, 15 ili 20 godina.

- Možemo još truda da uložimo da te odnose napravimo još boljim i da gradimo dodatno poverenje. To je za nas jedna od velikih i važnih stvari, uslov bez kojeg ne možemo da sačuvamo stabilnost u regionu - naglasio je Vučić.

Ukazao je da je logično da rastu turske investicije, jer njihove firme vide česte susrete njega i Erdogana, da će dolaziti još više i da je to jedan nezaustavljiv proces.

Rekao je i da je imao važan sastanak sa turskim invetitorima prije dva dana u Beogradu i istakao da je Srbija višestruko uvećali trgovinsku razmjenu sa Turskom. To će ići u još boljem smeru, dodao je on.

- Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom nam garantuje sigurnost, pošto je Turska velesila regiona i moramo da čuvamo mir. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu i sa Bošnjacima i svima ostalima u našem regionu, djelimično i sa Albancima i svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim - naglasio je Vučić.

Istakao je da puno znače fabrike i u Priboju, Žitorađi, Lebanu, Krupnju i drugim mestima.

- Hvala turskim prijateljima na tome - poručio je Vučić.

"Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine"

Predsjednik Turske podržava dijalog Beograda i Prištine i vjeruje da je važno da se dođe do kompromisnog rješenja, prenio je Vučić.

Na pitanje da li je na sastanku bilo riječi o odnosu Beograda i Prištine, Vučić je novinarima rekao da su govorili i o tome, kao i o cijelom regionu.

- Važno je da predsjednik Turske podržava dijalog i vjeruje da je važno da se dođe do kompromisnog rješenja - rekao je Vučić.

Upitan na kojim su se temama najduže zadržali, Vučić je rekao da ima mnogo zajedničkih ekonomskih tema, ali da su govorili i o politiciji i situaciji u regionu.

- Kada s nekim razgovarate više od dva sata, jasno je da ste sve teme pokrili. Јa sam zadovoljan, svaki razgovor sa Erdoganom je uvijek koristan. Turska je velika zemlja, 10 puta veća o nas - rekao je Vučić.

Dodao je da je sa turskim predsjednikom razgovarao i o nekim stvarima koje ne može da podijeli sa javnosti, ali koje su, kaže, važne za Srbiju.