latinica  ћирилица
18/09/2021 |  13:52 | Autor: SRNA

Slovenija: 1.248 zaraženih, dvoje preminulih

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno još 1.248 zaraženih virusom korona, dok je umrlo dvoje oboljelih od kovida 19, a i danas je u Ljubljani organizovan protest zbog pooštrenih protivepidemijskih mjera.
Slovenija, Ljubljana - ulice - Foto: Twitter
Slovenija, Ljubljana - uliceFoto: Twitter

Epidemiološka situacija i dalje se ne poboljšava, pa je u posljednja 24 časa svaki peti test na korona virus bio pozitivan, a 14-dnevna incidencija zaraze povećana na 614.

Epidemiolozi smanjivanje brojeva oboljelih i hospitalizovanih ne očekuju prije sredine oktobra.

Bolnice se i dalje pune, a stopa vakcinisanosti je 45, 8 odsto ukupne populacije, što se smatra nedovoljnim. Na kovid-odjeljenjima sada je već 360 oboljelih, 12 više nego dan ranije.

Pred zgradom parlamenta jutros se ponovo okupilo više desetina protivnika odluke o obaveznim kovid-potvrdama, nakon što su u četvrtak, 16. septembra, uveče mirne demonstracije više hiljada ljudi prerasle u nerede.

Vlada Slovenije, uprkos protestima, najavljuje da će se do 1. oktobra prvom dozom, odnosno 1. novembra drugom morati vakcinisati svi zaposleni u državnoj upravi koji nisu preboljeli kovid 19.

Infektolog Mateja Logar kaže da bi nakon obvezne vakcinacjije uže državne uprave tu obvezu trebalo uvesti i za druge kategorije.

Prema anketi koju prenose slovenački mediji, protiv takvog zaoštravanja mjera je više od 40 odsto ljudi, a mnogi ovakva uslovljavanja zaposlenih smatraju diskriminatorskim.