latinica  ћирилица
18/09/2021 |  15:13 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Održan poetski čas u okviru 49. Književnih susreta na Kozari

Veliki poetski čas u okviru 49. Književnih susreta na Kozari održan je na Mrakovici. Položeni su vijenci na bistu tvorca "Stojanke majke Knežopoljke", Skendera Kulenovića, čije ime nosi nagrada Susreta, kao i na spomenik na Mrakovici.
Održan poetski čas na Kozari - Foto: RTRS
Održan poetski čas na KozariFoto: RTRS

Veliki poteski čas na Mrakovici okupio je osam pjesnika iz Srpske i Srbije. Istakli su da susreti okupljaju ljude i značajan su pomen na prošlost.

- Kozara je jedan od tih književnih susreta, koji ostaje, koji se pameti, koji traje - rekao je Ranko Pavlović pjesnik iz Banjaluke.

Pjesnik Ljubivoje Ršumović naveo je da su pjesnici ti imaju tu slobodu da izmišljaju stvarnost i mnogo stvarnosti se dogodilo koju su pesnici izmislili.

- Zato, ovakva dostojanstva koja doživljava, recimo, pjesnik kao što je Skender Kulenović da se mi okupljamo, da razmišljamo o tome je velika stvar - rekao je Ršumović.

Književni susreti su ponos Prijedora, jer se tako čuva sjećanje na slavnu istoriju i slobodarski duh naroda Kozare, poručio je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

- Ovi književni susreti, koji se dešavaju toliko godina u gradu Prijedoru, su nam jako bitni, jer promovišu grad Prijedor, promovišu Republiku Srpsku i od velikog su značaja za sve kljiževnike koji žele, koji su učestvovali i koji će učestvovati u narednom periodu - nevao je Pavlović.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Književnih susreta na Kozari je pjesnik iz Dalja, Đorđe Nešić. Književni susreti na Kozari biće završeni dodjelom nagrade na Večeri laureata.