latinica  ћирилица
18/09/2021 |  17:50 ⇒ 19/09/2021 | 09:08 | Autor: RTRS

U Novom Gradu obilježeno 26 godina od odbrane zapadnih granica Srpske (FOTO/VIDEO)

U Novom Gradu obilježeno je 26 godina od jedne od najvećih pobjeda Vojske Republike Srpske u kojoj su odbranjeni Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica. U herojskoj odbrani poginuo je 61 vojnik i 66 civila. Uprkos nadmoćnijem neprijatelju, srpske snage, uspjele su izvojevati pobjedu i odbraniti stanovništvo i ognjišta.
Novi Grad - obilježavanje - Foto: RTRS
Novi Grad - obilježavanjeFoto: RTRS

Dragutin Vukojević iz sela Ravnice kod Novog Grada s tugom se sjeća 18. septembra '95 godine kada mu je hrvatska vojska ubila suprugu i dva maloljetna sina od 10 i 16 godina.

- Dvadesetšest godina od agresije hrvatske vojske, a nije niko odgovarao - rekao je Vukojević.

Cilj elitnih hrvatskih jedinica bio je jasan - popaliti, ubiti i potpuno protjerati srpsko stanovništvo sa vjekovnih ognjišta. Odlučnost naroda da ostane na ovim prostorima najbolje se vidi u ovoj bici.

- Bila je to situacija da se vode teške borbe, padaju hiljade granata, a niko od stanovništva ne pomišlja da napušta svoja ognjišta. Nama borcima je jedino ostalo da branimo ove prostore - naveo je komandant Prve lake pješadijske prnjavorske brigade Vlado Živković.

Načelnik Štaba Drugog pješadijskog bataljona 11. dubičke brigade Pantelija Ćurguz smatra da je prije 26 godina vođena sudbonosna bitka za srpski narod na ovom području.

- Bila je to jedna od najsudbonosnijih bitaka i pobjeda. Ponosan sam i zahvalan svim učesnicima ove bitke, koja je stvorila preduslove za naš život ovdje - rekao je Ćurguz.

Dvodnevna borba završena je 19. septembra – 1995. godine, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, potisnuli, nadmoćnijeg hrvatskog agresora preko Une i odbranili granice Srpske. Sa obilježavanja je poručeno da je ovo ujedno i najveći poraz hrvatske vojske.

Foto: RTRS

- Oni su svojim elitnim jedinicama 1. i 2. Gardijskom brigadom. Hrvatska vojska nema ništa elitnije od te dvioje brigade, napali su položaje vojske Republike Srpske ondnosno oružanih snaga RS. Veliki doprinos je dalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.) 7172

Oni su svojim elitnim jedinicama Prvom i Drugom gardijskom brigadom napali položaje Vojske Republike Srpske. Oni su svojim elitnim jedinicama Prvom i Drugom gardijskom brigadom napali položaje Vojske Republike Srpske. Veliki doprinos je dalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je Duško Milunović ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača dodao je da je pitanje gdje bi zaustavili hrvatske snage da da se pokleklo ovdje.

Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad tada su pretrpjeli velika razaranja, a pričinjena je višemilionska materijalna šteta, za koju do danas, kao i za počinjen zločin, niko nije odgovarao.