latinica  ћирилица
19/09/2021 |  10:57 ⇒ 11:36 | Autor: RTRS

"Veče laureata" ztvorilo Književne susrete na Kozari

U Prijedoru su završeni 49. Književni susreti na Kozari.
Đorđe Nešić - Foto: RTRS
Đorđe NešićFoto: RTRS

Održano je "Veče laureta" na kojem je nagrada ovogodišnjih Susreta dodijeljena pjesniku iz Dalja u Hrvatskoj Đorđu Nešiću.

Tročlani žiri jednoglasno je odlučio da nagradu Književnih susreta na Kozari, koja nosi ime Skendera Kulenovića, autora čuvene poeme "Stojanka majka Knežopoljke", dodijeli  Nešiću. U obrazloženju se ističe da je Nešić najizrazitiji liričar među savremenim srpskim pjesnicima.

- Pjesnik koji na različite načine spaja raznovrsne poetike srpske književnosti od baroka i klasicizma, pa sve do postmoderne, odnosno savremene književnosti. Јednostavno rečeno, jedan izraziti eruptivni pjesnički talenat - obrazložio je Goran Maksimović, predsjednik žirija 49. Kljiževnih susreta na Kozari.

Svoju prvu zbirku pjesama Nešić je objavio 1985. godine. Od tada su njegove pjesme zastupljene u antologijama srpske poezije, a autoru su donijele brojne vrijedne nagrade i priznanja.

- Presdstavlja mi, u svakom slučaju, izuzetnu čast da me je žiri nagradio ovom uglednom nagradom i time svrstao među važne srpske književnike, u društvo onih koji su dobili ovu nagradu počevši od prvog dobirnika, Branka Ćopića pa do najznačajnijih nekad jugoslovenskih, evo u posljednjih nekoliko decenija srpskih književnika - istakao je Nešić.

Nagradu laureatu uručio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada pripala Nešiću, pjesniku koji je i ranije pomagao Književne susrete na Kozari.

- Ono što je, možda, jako bitrno us vemu ovome je to da je žiri bio stručan, kompetentan i da je bez bilo čije naklonosti odlučio i izabrao gospodina Nešića - dodao je Pavlović.

U okviru ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari, u Prijedoru i na Kozari, održano je osam manifestacija.

Medijski pokrovitelj Susreta bila je Radio-televizija Republike Srpske.