latinica  ћирилица
19/09/2021 |  12:59 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

U Čelopeku parastos za ubijene Srbe ovog kraja 

Parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju za 25 poginulih boraca Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Čelopeku kod Zvornika odata je počast stradalim Srbima u proteklom ratu i u Drugom svjetskom ratu.
Čelopek, Zvornik - parastos - Foto: RTRS
Čelopek, Zvornik - parastosFoto: RTRS

Poručeno je da su borci iz Čelopeka, kojih je više od 300 prošlo kroz Vojsku Republike Srpske, bili pravi primjer istinskih rodoljuba i da su na brojnim ratištima branili srpski narod i Republiku Srpsku. U toj borbi njih 25 dalo je život, a mnogi su ranjavani.

Srpski narod iz Čelopeka dao je veliki doprinos u odbrani Zvornika i Republike Srpske, istakao je predsjednik Gradske boračke organizacije Lazar Ristić.

- Borci iz Čelopeka su branili područje Parloga i Baljkovice, odnosno Zvornika. Prvi su se odazvali. Branili su i brojne druge krajeve širom Republike Srpske. Hvala im na odgovornosti, časnoj borbi i junaštvu - poručio je Ristić.

U okviru parastosa, odata je počast i za 50 stradalih boraca i civila iz Čelopeka koji su u Drugom svjetskom ratu poginuli ili odvedeni u logore i u njima pogubljeni.

Predsjednik mjesnog odbora Boračke organizacije Zvornik Cviko Erić ističe da je važno da se nikada ne zaboravi žrtva koju su podnijeli stanovnici ovog naselja.

- Te zločine nad Srbima iz Čelopeka su pravile komšije. Najbolji ljudi su odvođeni u logore iz kojih se nikada nisu vraćali. Јasenovac, Dahau, Mitrovica samo su neka od stratišta. Ponosni smo na to da se nikada nismo svetili, zaboraviti ne smijemo - rekao je Erić.