latinica  ћирилица
19/09/2021 |  18:51 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Banjaluka: Za realizaciju projekata grad se zadužuje šest miliona; Početak radova za dvije godine (VIDEO)

Za realizaciju sedam projekata grad Banjaluka zadužiće se šest miliona, a početak radova moguć je tek za dvije godine. Za delegirane projekte, koje naziva kapitalnim, gradska administracija nema projektno-tehničku dokumentaciju, upozoravaju iz skupštinske većine.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Dodaju da Stanivuković istupa ishitreno i bez dogovora, ne osluškuje potrebe građana. Predstavnici mjesnih zajednica potvrđuju - nismo pitani za ključne probleme.

Do banjalučke mjesne zajednice Donja Kola, udaljene 10 kilometara od centra Banjaluke, autobus dolazi samo ako vozilo u suprotnom pravcu siđe sa asfaltiranog dijela kolovoza.

- Imamo putni pravac Srpske Toplice-MZ Donja Kola-Dedić lokva koji je nikakav. Tu prolazi autobus, dovodi đake u školu Srpske Toplice, radnike vraća, putem ne može proći luksuzno auto, a kamoli autobus - kaže Milan Đukić predsjednik Savjeta MZ Donja Kola.

Mještani Donjih Kola muku muče i sa vodom. Godinama vodu crpe iz obližnjeg bazena čija kubikaža nije dovoljna za sva domaćinstva. Proteklog ljeta bez kapi vode bili su dva mjeseca.

- Ove godine je preko 100 cisterni vode uplaćeno, dovodili vatrogasno i vodovod, tako da se odmah vidi koliki je problem voda - smatra predsjednik Savjeta MZ Donja Kola.

O ovim problemima, Đukić je, zajedno sa predstavnicima 56 gradskih i prigradskih mjesnih zajednica, razgovarao sa predsjednikom gradske skupštine, Mladenom Ilićem. Stanivuković nije slušao, niti tražio glas građana.

Za unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture, gradska kasa, kako je planirano, u ovoj godini trebalo bi da bude teža za šest miliona. Zaduženje grada prodajom obveznica predviđeno je nacrtom rebalansa budžeta, za šta je Stanivuković pripremio i prijedlog Odluke.

- Razlog za to je što je saobraćajna i komunalna infrastruktura nedovoljno razvijena i opredjeljenje Gradske uprave je da se što brže i što više uradi u što kraćem roku - rekao je Dragan Milanović šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Paradoksalno je, kaže odbornik SP u Skupštini grada, Dragan Banjac, što je u gradskoj kasi, zahvaljujući prethodnoj administraciji, 17 miliona suficita, a grad se zadužuje dodatnih šest miliona. Za njihov utrošak nije konsultovana ni skupštinska većina. Ishitrene Stanivukovićeve odluke koje se serviraju bez dogovora, upozorava Banjac, rezultuju "projektima bez projekata". Rekonstrukcija ulica u banjalučkim prigradskim naseljima, kaže, jeste prioritet, ali za to grad nema projektno-tehničku dokumentaciju. Banjalučani će na početak radova, objašnjava Banjac, čekati bar dvije godine.

- Ovi putni pravci, ja ponavljam, u naredne dvije godine se to ne može uraditi kad bi sve išlo kako treba: kad bi građani bili saglasni, da daju svoje parcele za proširenje, da Vlada da saglasnost da je utvrđen javni interes, da se uradi građevinska dozvola, raspiše procedura za izradu projekta - rekao je Dragan Banjac, odbornik SP u Skupštini grada Banjaluka.

A bez stečenih uslova - projektne dokumentacije, nema ni predračuna. Ipak, Stanivuković je pred odbornike bacio okrugle cifre. Banjac pita otkuda projekcije bez predračuna? Podsjeća da će do prvih bagera Banjalučani otplatiti kamatu od 500 hiljada maraka.

- Mi sada da se zadužimo šest miliona po četiri posto kamate, da imamo grejs period od dvije godine na koji plaćamo samo kamatu. Znači da ćemo do početka radova vratiti između 480 i 500 hiljada kamata, a nećemo početi ništa da radimo - dodao je Banjac.

Predstavnici Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada nezadovoljni su Nacrtom rebalansa budžeta, jer, kako navode, prikazuje samovolju pojedinca, a ne potrebe građana. Gradonačelnika pozivaju na dogovor prije sjednice gradskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, 21. septembar.