latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:19 ⇒ 20/09/2021 | 08:33 | Autor: RTRS

Zašto se ponovo otvara pitanje uklanjanja tabli s natpisom dobrodošlice u Srpsku? (VIDEO)

Pokušavajući da skrene pažnju na svoje postojanje i u "Našoj stranci" probudio se probošnjački patriotski naboj, pa je po ko zna koji put pred bh Parlamentom delegirano pitanje da li su na graničnim prelazima i entitetskim linijama zakonito postavljene table "Dobro došli u Republiku Srpsku"?

Mada odgovor znaju, cilj je da orkestrirano svoje birače uvjere da su table zavjera protiv BiH! Јoš 2016. godine vođena je hajka protiv lokalnih zajednica koje su postavile table dobrodošlice na svojoj teritoriji.

Dokazano je da je prostorno planiranje neprikosnoveno pravo lokalnih zajednica, ali je i ova tema očito dio probošnjačke političke agende. Aktuelizovanje je ovoga puta povjereno poslanici Naše stranke Mirjani Marinković Lepić, koja je kao Užičanka, koja se izjašnjava kao Srpkinja idealna za ovu kampanju.

Јasno je da znamo čemu onda pitanje, kao što je poslanici Lepić Marinković poznato da su table koje osporava izvan nadležnosti graničara i carinika. To su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje i potvrdili.

- Entitetska obilježja u vidu tabli na kojima se ispisuje natpis dobrodošlice u pojedini entitet, ne nalaze se na području koje lokacijski pripada bilo kom graničnom prelazu u Bosni i Hercegovini - poručili su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

U zoni graničnih prelaza jedino se može nalaziti tabla s natpisom Bosna i Hercegovina, čije je postavljanje nadležnost ministarstva transporta i komunikacija, ali kako se niti jedan znak dobrodošlice ne nalazi na samom graničnom prelazu, šta piše nekoliko stotina metara dalje BH poslanike ne bi trebalo da zabrinjava. No, trn u oku je i dobrodošlica koju lokane zajednice u Srpskoj iskazuju na entiteskim linijama.

- Valjda je Republika Srpska entitet definisan Ustavom i normalno je da se određena područja markiraju i obilježe, što je najbitnije, to su table koje nikog ne vrijeđaju, obilježavaju područje koje čini 49 odsto zemlje, kao što se obilježavaju i naseljena mjesta. Naša stranka suviše je mala da bi iza posljednje hajke protiv dobrodošlice stajao samo njen potpis! Probošnjački antisrpski orkestar djeluje sinhronizovano - naglasio je Ljubiša Ćosić gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Nedeljko Ćorić ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske poručuje da ovo nije pitanje nadležnosti, već političko pitanje koje imamo na dnevnom redu i da nema nikakvih zakonskih prepreka.

- Biće obilježeno kako mi smatramo da je najbolje - poručuje Ćorić. 

Dakle, samo još jedan primjer kako se kreiranjem besmislenih problema, gradi navodna teorija srpske zavjere protiv BiH. No i kad se ne dosjete da table dobrodošlice stave na dnevni red parlamenta, često na njih vandalski atakuju i skrnave ih. Valjda zbog iluzije da će i na taj način eliminisati evidentno i ustavno postojanje Republike Srpske.