latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:23 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Na semberskim poljima u toku vađenje krompira (VIDEO)

Na semberskim poljima u toku je vađenje krompira. Većina proizvođača opredijelila se za unaprijed ugovorenu proizvodnju jer su prošle godine pretrpjeli veliku štetu. Imaju siguran plasman- ukupan rod predaće fabrikama sušenog povrća u Јanji i pomfrita u Srebrenici.
Krompir - Foto: RTRS
KrompirFoto: RTRS

Na 1.250 hektara , 110 kooperanata Poljoprivredne zadruge Agrofarmer, proizvode krompir za prerađivače. Sušna godina i visoke temperature umanjili su prinose na mnogim parcelama, dok su troškovi proizvodnje znatno povećani zbog zalivanja i zaštite usjeva. Alija Velagić ima krompir na 40 dunuma. Kaže, teško je bilo održati proizvodnju, Ali riješili su važnu stavku - plasman roda. Ne zavise od pijace i nakupaca. Organizovana proizvodnja i garantovan otkup, pola je urađenog posla.

- Već pet godina radim za industrijsku proizvodnju dio krompira. Sve funkcioniše izuzetno dobro , i otkup i isplata u kratkom periodu - rekao je Fahrudin Јunuxović iz Јanje.

Proizvodnja je skupa, ulaganja su velika pa je pomoć prerađivača u repromaterijalu značajna podrška povrtarima.

- Prerađivači svake godine sufinansiraju proizvodnju krompira koju mi plaćamo prilikom predaje krompira, tako da će svima troškovi proizvodnje biti odbijeni prilikom naplate - istakao je MUujo Bogaljević direktor Poljoprivredne zadruge Agrofin.

Prerađivači otkupljuju krompir po cijeni 32 feninga po kilogramu . Uz podsticaj resornog ministarstva i Agrarnog fonda grada Bijeljina, proizvođači očekuju da će imati oko 43 feninga po kilogramu što bi pokrilo troškove proizvodnje i stvorilo preduslove za novi proizvodni ciklus.