latinica  ћирилица
19/09/2021 |  19:29 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Novo Goražde svjedok bogate istorije (VIDEO)

Novo Goražde svjedok je bogate istorije. U njemu, od praistorije, Srednjeg vijeka do danas, i pored ratova paljenja i pljački, brojni su svjedoci raskošne prošlosti. Za upućene, baš zbog tog "zlatnog perioda" i ne čudi što je i u 21. vijeku zadržalo naziv – prestonica kulture.
Srednjovjekovni grad Goražde - Foto: RTRS
Srednjovjekovni grad GoraždeFoto: RTRS

Na ovim liticama bio je samo jedan bor, tako da kod graditelja utvrđenog grada, vojvode Sandalja Hranića Kosače, nije bilo dvoumljenja da mu prije više od šeststotina godina da ime Samobor. Sastojao se iz tri cjeline.

- Iz glavne tvrđave, odbrambene tvrđave, kule. Samim tim da je bio na surim liticama, iznad kanjona Јanjine odaje utisak da čini pravo orlovsko gnijezdo Kosača na kojima su oni utvrđivali svoju vladavinu - rekla je Milica Mandić profesor srpskog jezika i književnosti.

Razni ratni pohodi i pljačke nisu ga sravnili sa zemljom, dok se najviše krivice za njegovo propadanje pripisuje institucionalnom nemaru. I pored svega, atraktivan je za zaljubljenike u prirodu.

Kosače su gradile i pravoslavne bogomolje. Јednu od njih 1446. godine podigao je Sandaljev nasljednik – herceg Stefan Vukčić Kosača. Ni Hram svetog Đorđa, nisu mimioišla paljenja, pljačke i rušenja. U njegove zidove uzidani su i ostaci rimskih natpisa do bareljefa.

- To je rimski Bog Merkur, Bog trgovine koji je najvjerovatnije ugrađen u sam hram kada je podignut - rekao je Marko Marković goraždanski paroh.

Pri ovom hramu radila je Goraždanska štamparija, jedna od rijetkih u Evropi. Odatle i titula – prijestonica kulture.

- Tačnije tri knjige su štampane Služabnik 1519., Psaltir 1521. i Molitvenik 1523. godine - navela je Mila Petković načelnica opštine Novo Goražde.

U Staroj Hercegovini svuda po neki biser, koji treba vidjeti i doživjeti. Јedan od njih je i Ustiprača – uvijek poznato čvorište puteva, koji vode na sve četiri strane svijeta.