latinica  ћирилица
19/09/2021 |  20:26 ⇒ 20/09/2021 | 08:30 | Autor: sputniknews.com

Završeni izbori za Dumu; Јedinstvena Rusija u ubjedljivoj prednosti

Predsjednica Centralne izborne komisije Rusije Ela Pamfilova objavila je da je glasanje na izborima za Državnu dumu završeno i da je počelo brojanje glasova.
Izbori u Rusiji (foto: Sputnik / Anna Ratkoglo) -
Izbori u Rusiji (foto: Sputnik / Anna Ratkoglo)

Prema obrađenih 10,01 odsto glasačkih listića, partija Јedinstvena Rusija dobila je 38,85 odsto glasova.
Komunistička partija Rusije dobila je 25,17 odsto glasova, Liberalno-demokratska partija – 9,6 odsto, a stranka Novi ljudi – 7,9 odsto.

Građani Rusije mogli su da biraju između 14 partija, i to: Komunistička partija Ruske Federacije, Zeleni, Liberalno-demokratska partija, Novi ljudi, Јedinstvena Rusija, Pravedna Rusija – Za Pravdu, Јabuka, Partija rasta, Ruska partija slobode i pravde, Komunisti Rusije, Građanska platforma, Zelena alternativa, Otadžbina i Partija penzionera.

Širom Rusije 17. septembra počeli izbori za poslanike Dume za narednih pet godina, predstavnike 39 regionalnih i lokalnih parlamenata, kao i lidere devet regiona. Glasanje je završeno 19. septembra.

Sastav donjeg doma ruskog parlamenta bira se prema mješovitom principu – 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

Prema podacima CIK, pravo glasa ima više od 108 miliona ljudi, a kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, njima treba pridodati još dva miliona Rusa koji borave ili žive u inostranstvu.