latinica  ћирилица
20/09/2021 |  09:16 ⇒ 10:08 | Autor: SRNA

Simić: Srbi se okupljaju na prelazima Јarinje i Brnjak

Potpredsjednik Srpske lista na Kosovu i Metohiji Igor Simić rekao je da su Srbi počeli spontano da se okupljaju oko administrativih prelaza Јarinje i Brnjak, gdje su prethodno raspoređene specijalne jedinice kosovske policije Rosu sa oklopnim vozilima.
Srbi na administrativnom prelazu (Foto: Kosovo online) -
Srbi na administrativnom prelazu (Foto: Kosovo online)

- Srbi su uznemireni i počeli su spontano da se okupljaju oko tih prelaza. Više od 300 vozila je na Јarinju u opštini Leposavić, a više od 120 na Brnjaku u opštini Zubin Potok - rekao je Simić za TV "Pink".

Napominjući da se Srbi na sjeveru Kosova i Metohije snabdijevaju hranom, lijekovima i drugim životnim potrepštinama iz centralne Srbije, Simić je rekao da se ovakvim jednostranim potezom Prištine ugrožava mir, destabilizuju prilike i onemogućava normalan život Srba.

On je potvrdio da do zuba naoružane prištinske specijalne snage imaju namjeru da oduzimaju srpske registracije sa vozila Srba, te apelovao na sunarodnike da ostanu uzdržani i ne nasjedaju na provokacije, jer to Priština želi.

Pošto Priština nema uspjeha u suzbijanju virusa korona i vakcinisanju, kaže Simić, ostaje joj samo da maltretira srpski narod.

- Upućujem Srbima apel da budu uzdržani, a međunarodnoj zajednici da reaguju i da pokuša da ohladi usijane glave u Prištini koje nameravaju da svojim avanturama ugroze mir - rekao je Simić, napominjući da se za sada još niko nije oglasio od struktura međunarodne zajednice na Kosmetu.

Srpska lista, dodao je on, zahtijeva reakciju Kancelarije EU u Prištini i Brisela, jer ova jednostrana akcija Prištine ugrožava mir.

- Očekujem da najhitnije reaguju, oni su bili garant Srbima na Kosovu i Metohiji da će im biti omogućen normalan žviot, a ono što sada vidimo su jednostrani potezi i namjera Prištine da se Srbima onemogući život dostojan čovjeka u 21. vijeku - rekao je Simić.

On je naglasio da EU i zemlje Kvinte moraju da prenesu Prištini jasnu poruku da je ovo brutalno kršenje dogovorenih sporazuma.