latinica  ћирилица
20/09/2021 |  10:49 ⇒ 10:53 | Autor: RTS

Najduži pećinski sistem na svijetu postao još duži (FOTO/VIDEO)

Najduži poznati pećinski sistem na svijetu upravo je postavio novi rekord pošto su geodeti uspjeli da mapiraju dodatnih 13 kilometara prolaza u Nacionalnom parku Mamutska pećina u Kentakiju.
Najduži pećinski sistem na svijetu - Foto: Facebook
Najduži pećinski sistem na svijetuFoto: Facebook

Prema podacima koje su objavili zvaničnici Nacionalanog parka, hodnici u Mamutskoj pećini sada mere zapanjujućih 676 kilometara u dužinu, što je nešto više od udaljenost između Beograda i Soluna.

Mapiranje ovog pećinskog sistema bio je ogroman poduhvat koji su obavili volonteri Fondacije za istraživanje pećina, neprofitne organizacije sa sjedištem u Kentakiju i lokalni speleolozi.

 - Većina silazaka u pećinu dugo traje i veoma je naporna, podrazumijeva penjanje, veranje po liticama, provlačenje kroz tjesnace, puzanje, vodu i blato. Poslije toga kartografi pretvaraju prikupljene podatke u mapu + navodi Karen Vilmes, rukovodilac Fondacije.

Ovo nije prvi put da je sistem Mamutska pećina "narastao". Na listu rekorda je ušao 1969. godine, sa ukupno 105 kilometara dokumentovanih prolaza.

Zatim, tokom istraživanja u septembru 1972. godine, speleolozi su otkrili vezu između sistema Mamutske pećine i sistema Flint ridž, čime je ukupna poznata dužina pećine dostigla 232 kilometra.

Od tada su dodatna istraživanja otkrila još sistema veza između Mamutske i druguih pećina na ovom prostoru. Zvaničnici Nacionalanog parka vjeruju da ni ovo nije konačna dužina ovog prirodnog pećinskog sistema.

Sistem Mamutska pećina je ogroman lavirint nastao erozijom krečnjaka, fenomen naučno poznat kao kraški reljef, koji se javlja i kod drugih rastvorljivih stena, poput mermera i gipsa.