latinica  ћирилица
20/09/2021 |  12:16 ⇒ 22:40 | Autor: SRNA

Počinje 22. "Lut fest"

Lutkarskim spektaklom "Robot" španskog lutkara Davida Zuazole, u režiji Mareka Hodačinskog iz Poljske, večeras će u Istočnom Novom Sarajevu zvanično biti otvoren 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".
"Lut fest" - Foto: SRNA
"Lut fest"Foto: SRNA

Ovogodišnji Festival pod motom "Novi izazovi lutkarstvu" biće u naredna četiri dana održan u Istočnom Novom Sarajevu i na Palama. Selektor i direktor Festivala Vitomir Mitrić izjavio je da je i ove godine pripremljen bogat festivalski program, te da će na Palama će nastupiti dva pozorišta, a u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 12, sa ukupno 14 predstava.

- Predviđene su i tri petodnevne radionice, te jedan master klas. To je okosnica ovogodišnjeg programa - precizirao je Mitrić. Kao novinu na ovogodišnjem "Lut festu" Mitrić je najavio da će poseban dio takmičarskog programa biti prikazan onlajn na Јutjub kanalu "Forum teatra".

- O predstavama iz ovog programa odlučivaće dječiji žiri. Na ovaj način lutkarska umjetnost postaje dostupnija široj publici, što na poseban način doprinosi popularizaciji lutkarstva kod nas i u svijetu. I ove predstave će se, takođe, takmičiti za najbolje u toj selekciji i dobiće gran-pri Zlatna anima - pojasnio je Mitrić.

Otvaranje Festivala i izvođenje predstave "Robot" zakazano je za 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. U Kulturnom centru će sutra u 10.00 časova biće odigrana predstava "Slavuj" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven" iz Bugarske, u 12.00 časova "Zvučna kutija" Kuskus instituta iz Ljubljane, u 16.00 časova predstava "Tobija" Pozorišta mladih iz Sarajeva, a u 19.00 časova "Ivica i Marica" beogradskog pozorišta "Pinokio".

Trećeg dana Festivala, u srijedu, 22. septembra, u Kulturnom centru u 10.00 časova na repertoaru je predstava "Pepeljuga" Pozorišta Tulevski iz Estonije, u 18.00 časova "Kralj jelen" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven" iz Bugarske, a u 19.00 časova onlajn predstava "Ogledalce" Lutkarskog pozorišta "Nebo" iz Slovenije, koju je moguće pratiti na "Јutjub" kanalu "Forum teatra".

Istog dana u 13.00 časova u Kulturnom centru Pale biće izvedena predstava "Psić boje neba" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

U četvrtak, 23. septembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 10.00 časova biće odigrana "Samurajeva kći" Lutkarskog pozorišta "Senju" iz Bugarske, u 12.00 časova "Znork" Pozorišta iz Belgije, u 18.00 časova onlajn predstava "Mačak otišao u hajduke" Kruševačkog pozorišta, te u 19.00 časova onlajn predstava "Laboratorija života" Lutkarska organizacija "Loft" iz Hrvatske.

Posljednjeg dana Festivala, u petak, 24. septembra, u 10.00 časova na programu je "Dječak koji je sanjao more" Pozorišta lutaka Mostar, dok je zvanično zatvaranje festivala i uručenje nagrada zakazano za 13.00 časova u Kulturnom centu Istočno Novo Sarajevo.