latinica  ћирилица
20/09/2021 |  13:20 | Autor: RTS

Stano: Spustiti tenzije i uzdržati se od jednostranih poteza

EU je pozvala Beograd i Prištinu da neslaganja oko registarskih tablica i slobode kretanja riješe u okviru dijaloga i uzdrže se od jednostranih poteza i podizanja tenzija, izjavio je portparol EU Peter Stano u Briselu.
Peter Stano (foto: eudebates.tv / screenshot) -
Peter Stano (foto: eudebates.tv / screenshot)

Najavio je da će izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak o tome danas u Beogradu razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

- Pozivamo obe strane de se uzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i bez odlaganja smanje tenzije na terenu. Beograd i Priština treba da razriješe sva otvorena pitanja unutar dijaloga, uključujući i pitanje registarskih tablica i slobode kretanja - poručio je Stano.

Portparol EU najavio je da će izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Beogradu tokom popodneva razgovarati sa predsjednikom Vučićem, kao i da je prethodnih dana Lajčak bio u kontaktu sa predstavnicima Prištine

Odgovarajući na pitanje novinara zašto poziva obe strane na uzdržanost kad je jasno da u ovom slučaju Priština krši sporazum o slobodi kretanja, Stano je rekao da je istorija dijaloga "puna situacija u kojoj se dvije strane međusobno optužuju za nastanak različitih problema".

- Zato pozivamo obe strane da u slučaju otovrenih pitanja iskoriste dijalog uz posredstvo EU da bi problem riješili, jer dijalog zato i postoji - rekao je Stano.

Stano je naglasio i da EU očekuje da djelovanje obe strane ide u prilog pomirenju i stabilnosti u regionu, jer je to, kako je rekao, "ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda".