latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:07 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Јednoglasno ponovljen stav stranaka iz Republike Srpske

Јednoglasno je ponovljen neupitan stav predstavnika srpskog naroda i predstavnika Republike Srpske da ostaju privrženi poštovanju zaključaka Narodne skupštine Srpske, odnosno da i dalje ne učestvuju u odlučivanju dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona, rekla je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Ona je rekla da su poslanici Kluba SNSD-a održali svoj sastanak, da su to učinili i poslanici Srpskog kluba i da su održane konsultacije sva tri kluba poslanika iz Republike Srpske i da je Klub SDS-a, PDP-a i DNS-a predstavljao poslanik Dragan Mektić.

- Pozicije su jasne i izražavam zadovoljstvo da su poslanici iz SDS-a, PDP-a, DNS-a, Srpskog kluba i SNSD-a odlučili da se na isti način ponašaju iako je juče bilo nekakvih tonova u javnosti koji su ukazivali na neko različito djelovanje predstavnika Republike Srpske - izjavila je ona novinarima.

Bursaćeva je dodala da se vraćaju u Republiku Srpsku iako su kolege iz parlamenta u sali.

- Smatram da je ovo imitacija rada Parlamentarne skupštine, imajući na umu da svi znamo konstelaciju odnosa, kapacitiranost pojedinih klubova u Predstavničkom domu i u Domu naroda, pa očekujemo da će u jednom trenutku i kolege koje predstavljaju i bošnjački i hrvatski narod prihvatiti neminovnost - poštovanje ustavne strukture i političke realnosti i da se pokuša naći dogovorom rješenje situacije kakvo je na terenu jedino prihvatljivo - istakla je Bursaćeva.

Osvrćući se na tvrdnje da će zaposleni u institucijama BiH ostati bez plata ukoliko se ne usvoji odluka o privremenom finansiranju, ona je rekla da se u takvu situaciju ne može doći i da zaposleni ne mogu ostati bez ličnih primanja, što je potvrdio i Ustavni sud BiH.

- To je jedno od prava i međunarodna obaveza. Mi, takođe, znamo da imamo i alternativu i uvjereni smo da to možemo da provedemo - naglasila je Bursaćeva.

Ona je rekla da je odluka Ustavnog suda jasna i da se ne mogu zaustaviti lična primanja i plaćanje inostranog duga.

Bursaćeva je napomenula da se i terminološki i suštinski pokušava remodelovati bliska prošlost u BiH.

- Ako već pričamo o nekoj zabrani negiranja, zainteresovana sam da li nam se to šalje poruka da zabranimo negirati istinu o našem teškom i stradalničkom ratu gdje imamo žrtve i počinioce na sve tri strane. Mi smo i kao narod, sa vrlo jasnim naučnim i istoriografskim dokazima, spremni da razgovaramo o svim bolnim pitanjima - poručila je Bursaćeva.

Ona je istakla da je zakon nametnut sa namjerom da se na bazi kvaziistorije i kvaziistine grade neki novi politički odnosi u BiH.

- To je svima jasno. Јasno je svim predstavnicima srpskim i zato jesmo ujedinjeni oko toga. Ako je iko pozivao da se ozbiljno pregovara o svim krupnim političkim problemima koji su stalno prisutni i samo povremeno eskalira jedan u odnosu na drugi, to su predstavnici Republike Srpske - konstatovala je Bursaćeva.

Ona je dodala da je ovo politička kriza i napomenula da već tri godine u Federaciji BiH nisu implementirani izbori.

- Postavlja se pitanje ko ovo sve želi. Ako se ne žele implementirati izbori, ako ne želite da donosite zakone u parlamentu, postavlja se pitanje gdje sve ovo vodi - rekla je Bursaćeva.

U Sarajevu se danas održava sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iako joj ne prisustvuju poslanici stranaka iz Republike Srpske.

SDS, PDP i DNS poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kada je riječ o današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poručili su danas lideri ovih stranaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović upozorio je da nije moguć rad parlamenta bez poslanika stranaka iz Republike Srpske i pozvao na razgovore u kojima bi bio riješen ovaj problem.