latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:23 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Šeranić i Perić Romić potpisali Memorandum o saradnji (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Ranka Perić Romić potpisali su danas u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske Memorandum o saradnji u procesu uvođenje supervizije u sistem socijalne zaštite u Srpskoj, kroz razvoj supervizijske edukacije i prakse, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Ranka Perić Romić i Alen Šeranić  (Foto:vladars..net) -
Ranka Perić Romić i Alen Šeranić (Foto:vladars..net)

Cilj Memoranduma je unapređenje saradnje Ministarstva i Fakulteta u procesu stvaranja uslova za uvođenje supervizije u sistem socijalne zaštite, kao i jačanje kapaciteta socijalne zaštite i njegovog stručnog kadra.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske je u obavezi da izradi koncept jačanja socijalne zaštite kroz razvoj supervizije u Srpskoj i njenog uvođenja u centre za socijalni rad. Saradnja sa Fakultetom političkih nauka ogleda se kroz izradu kurikuluma i elaborata uvođenja novog programa edukacije za superviziju u psihosocijalnom radu, tako i kroz sveobuhvatnu naučno-stručnu i tehničku podršku tokom pripreme i realizacije edukacije za buduće supervizore, koji će u budućnosti pružati podršku zaposlenima koji obavljaju poslove socijalne zaštite - navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da je dio centara za socijalni rad u Srpskoj već u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, a uz podršku UNICEF-a BiH, započeli aktivnosti na uvođenju supervizije u sistem socijalne zaštite u Srpskoj.

Cilj uvođenja supervizije je podrška stručnim radnicima kako bi efikasnije i efektnije doprinijeli struci i svom profesionalnom razvoju i funkcionisanju, kao i mogućnost da sagledaju svoj rad i otvoreno razgovaraju o problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Supervizija ima izuzetan značaj za sprečavanje profesionalnog sagorijevanja kojem su, s obzirom na specifičnosti posla, snažno izloženi stručnjaci u sistemu socijalne zaštite - naglašavaju iz Ministarstva.

Zbog svega toga, napominju iz Ministarstva, izuzetno je važno da stručni radnici imaju profesionalnu podršku u suočavanju sa stresom i u rješavanju svakodnevnih problema.

Ova vrsta podrške posebno je važna u periodu kada se sistem socijalne zaštite u Srpskoj nalazi pred velikim izazovima zbog potreba korisnika i socijalnih problema, u pandemiji virusa korona, navodi se u saopštenju.