latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:32 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Srpska ima dovoljno stručnog kadra da brine o djeci (VIDEO)

Republika Srpska ima dovoljno stručnog kadra da brine o djeci ne samo u obrazovnom nego i vaspitnom smislu, poruka je sa dašanje konferencije "Briga o djeci: zajednička odgovornost i obaveza" na kojoj je predstavljan program Referalnog mehanizma podrške djeci u školama Srpske.
Željka Cvijanović (Foto: Instagram) -
Željka Cvijanović (Foto: Instagram)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je učestvovala na konferenciji, istakla je da je posebno važno kako označiti vaspitnu komponentu u okviru našeg obrazovnog sistema.

- Mi smo svjesni da postoje neke stvari koje idu ruku pod ruku. Јedna stvar jeste da modernizujemo naše školske objekte, ali paralelno sa tim mora da teče proces modernizacije samog nastavnog procesa. To su stvari kojima se polaže velika pažnja godina - rekla je Cvijanović novinarima prije konferencije.

Ona je podsjetila da su mnoge škole rekonstruisane, te da se stalno i vodilo računa na koji način pristupiti procesu obrazovanja, modernizovati ga, uskladiti sa onim što su potrebe današnjeg doba.

- Mnogo izazova je pred roditeljima, samom djecom, ali isto tako i pred nastavnicima i institucijama kad je u pitanju briga za djecu. Upravo evo i sam naziv ove konferencije govori da to treba da bude i obaveza svih nas - pojasnila je Cvijanović.

 

Cvijanović je zahvalila prosvjetnim radnicima, psiholozima uključenim u ove aktivnosti, ali i međunarodnim partnerima koji podržavaju institucije Republike Srpske.

Ona je navela da program ima nacionalnu dimenziju, što znači da su obuhvaćena sva djeca u Republici Srpskoj.

- Htjeli smo sami da provjerimo svoje sposobnosti po pitanju kadra sa kojim raspolažemo. Raspolažemo sa stručnim ljudima koji mogu, zajedno sa međunarodnim partnerima i svim drugima koji se bave ovim pitanjima, da dođu do adekvatnih odgovora - rekla je ona.

Prema njenim riječima, neophodno je da se na vrijeme prepoznaju problemi, što treba da dođe od samih roditelja, ali da i prosvjetni radnici, koji provode dovoljno vremena sa djecom, takođe, imaju svoju ulogu u prepoznavanju, a potom i otklanjanju problema.

- Institucije su tu da naprave adekvatan okvir i moraju da ponude odgovor na određene probleme sa kojima se suočavamo. Pokušavamo da identifikujemo ta stanja, da vidimo na koji način najbolje možemo ponuditi zajednički odgovor roditelja, nastavnika i institucija - dodala je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić izjavila je da je ova konferencija sumiranje rezultata trogodišnjeg programa Referalnog mehanizma podrške djeci u školama Republike Srpske.

- U projekat su bila uključena četiri ministarstva, ali i Društvo psihologa Republike Srpske i Republički pedagoški zavod, koji su direktno i u saradnji sa školama radili na jačanju kapaciteta kadrova kako bi mogli da utvrdimo sve rizike u kojima se nalaze naši učenici - rekla je ona.

Ona je naglasila da je pored obrazovne, izuzetno važna i vaspitna uloga, što je potvrđeno kroz ovaj program.

- To znači da škole, u saradnji i sa roditeljima, učenicima, stručnim službama, dalje sarađuju i sa domovima zdravlja, policijskim upravama i drugim službama, kako bismo mogli da pravovremeno reagujemo kad primjetimo sve rizike u kojima su se naši naši učenici - rekla je ministarka.

Direktor Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naglasio je da briga o djeci nije samo obaveza obrazovnih institucija, nego cjelokupnog društva.

Predsjednica Upravnog odbora Društva psihologa Sanja Radetić-Lovrić rekla je da je na programu Referalnog mehanizma podrške djeci radilo 55 stručnjaka iz 187 škola u 64 lokalne zajednice, te je njime obuhvaćemo 125.000 djece.

- U programu je učestvovalo 460 stručnih saradnika, više od hiljadu stručnjaka u multisektorskim timovima, a program je razvijen prema potrebama naše djece - navela je ona.

Dodala je da je ovo nacionalni program koji unapređuje vaspitnu ulogu škole i program koji brine o djeci.

- Naša djeca su jako dobra, imaju veliku moć adaptacije koju su pokazali u pandemiji, samo treba da se brinemo o njima. Imamo dobre zakone i dovoljan broj stručnjaka koji rade u sistemu. I te kako ima ko da brine o djeci - rekla je ona.