latinica  ћирилица
20/09/2021 |  15:34 ⇒ 21/09/2021 | 11:27 | Autor: RTRS

Izložbe o prošlosti Banjaluke u Muzeju Republike Srpske

Muzej Republike Srpske ove godine obilježava 91. godinu rada i postojanja.
Dan muzeja - Foto: RTRS
Dan muzejaFoto: RTRS

Povodom Dana Muzeja će u petak, 24.09. 2021. godine u 19.00 časova biti predstavljene izložbe "Banjaluka u prošlosti i danas" i "Banjaluka na starim razglednicama".

Autor izložbi je Ljiljana Korać.

Na inicijativu bana Vrbanske banovine Svetislava Tise Milosavljevića, 26.septembra 1930 god. osnovan je Muzej Vrbanske banovine. Prvi upravnik Muzeja je bio Spiridon Špiro Bocarić, akademski slikar.

U svojoj istoriji, Muzej je mijenjao nazive (Muzej Vrbanske banovine, Državni etnografski Muzej i Muzej Bosanske Krajine), a odlukom Vlade Republike Srpske, 14. novembra 1992 godine preimenovan je u Muzej Republike Srpske. Od 1982 godine Muzej je smješten u dijelu objekta Doma radničke solidarnosti u Banjaluci.

Muzej raspolaže bogatim fondom predmeta i eksponata, te bibliotekačkim fondom. Јedan dio eksponata je izložen u stalnoj postavci a drugi dio se čuva u depoima.

Prvi upravnik Muzeja, Špiro Bocarić, bio je veliki entuzijasta, i za deset godina svog rada u Muzeju prikupio je veliki broj muzejskih predmeta. Među mnoštvom tih predmeta, nalazio se i veliki broj fotografija koje se odnose na nekadašnji način života u Banjaluci.

U duhu Špire Bocarića, naredne generacije stručnih radnika Muzeja, napravile su i prikupile veliki broj fotografija koje se odnose na različite aspekte razvoja grada Banjaluke. Danas, Muzej Republike Srpske baštini zbirku fotodokumentacije koja broji oko 24 000 fotografija.

- Povodom Dana Muzeja, odlučili smo da posjetiocima prikažemo dio ove bogate i značajne zbirke fotodokumentacije, predstavljajući izložbe "Banjaluka u prošlosti i danas" i  "Banjaluka na starim razglednicama". Ove fotodokumentarne izložbe su bile predstavljene u prethodnim periodima u Muzeju Republike Srpske gdje su izazvale veliko interesovanje građana – izjavila je autor izložbi Liljana Korać, dokumentarista u Muzeju Republike Srpske.

Koraćeva je istakla da je na izložbi "Banjaluka na starim razglednicama" prikazano 36 razglednica Banjaluke koje obuhvataju vremenski period od austro-ugarske vladavine do početka Drugog svjetskog rata.

Izložba, putem razglednica, otkriva autentičan izgled grada na Vrbasu gdje se, navodi Koraćeva, vidi kako je grad izgledao krajem IX i u prvoj polovini XX vijeka. Vjerno je prikazan izgled grada i okoline, važnijih objekata, ulica.

- Banjaluka je grad koji se konstantno razvija i širi, čemu najbolje svjedoče fotografije koje su prikazane na izložbi "Banjaluka u prošlosti i danas". Na 38 fotografija koje su načinjene iz istog ugla u različitim vremenskim epohama može se vidjeti razvoj grada. Fotografije ukazuju na veliku transformaciju Banjaluke, iz male varoši u moderan evropski grad – rekla je Ljiljana Korać.