latinica  ћирилица
20/09/2021 |  16:39 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Sjednica PD PS BiH održana bez prisustva poslanika iz Srpske (VIDEO)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je danas bez prisustva 13 poslanika iz Republike Srpske.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Kao što su ranije najavili srpski poslanici nisu došli na sjednicu i tako su ostali dosljedni zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju u radu zajedničkih institucija, dok se zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo Valentin Incko, ne promjeni ili ukine, a tako će kažu biti i ubuduće.

Iako je to bila zajednička odluka sva tri kluba srpskih stranaka u Domu, saopštena je odvojeno nakon što je počela sjednica kojoj su prisustvovali federalni i jedini poslanik iz Srpske, Adil Osmanović iz SDA.

Zbog nepostojanja entitetske većine glasova iz Republike Srpske, odnosno odsustva poslanika stranaka iz Republike Srpske, Predstavnički dom nije danas u prvom krugu glasanja usvojio nijednu razmatranu tačku, pa su sve upućene na dodatno usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Na usaglašavanje je upućen i Prijedlog zakona o budžetu BiH za ovu godinu, koji je u drugom čitanju, kao i prijedlog amandmana na budžet poslanika Mirjane Lepić Marinković, kojim se, između ostalog, predviđa povećanje budžetskih izdvajanja za Graničnu policiju i obrazovanje Roma.