latinica  ћирилица
20/09/2021 |  16:51 ⇒ 18:37 | Autor: TANЈUG

SAD ukida restrikcije za strane putnike

SAD će početkom novembra otvoriti svoje granice za sve putnike koji doputuju avionom iz Kine, Indije, Velike Britanije i mnogih evropskih zemalja koji su primili vakcine protiv kovida 19, saopštila je Bijela kuća.
Aerodrom u Njujorku (foto:atvbl.com) -
Aerodrom u Njujorku (foto:atvbl.com)

Amerika planira da dozvoli dolazak stranim putnicima iz zemalja koje su bile pod zabranom od početka 2020. godine dok se uvode nove mjere, rekao je koordinator u Bijeloj kući za odgovor na virus korona DŽef Zijentis.

Postojaće određeni izuzeci u politici o vakcinama, rekli su zvaničnici, uključujući djecu koja još ne mogu biti vakcinisana. Nova pravila se još ne primjenjuju za putnike koji prelaze kopnene granice sa Meksikom i Kanadom.

SAD su prve restrikcije uvele u januaru 2020. godine za putnike iz Kine, prema odluci tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa. Mjera je proširena na ostale zemlje u narednim mjesecima, bez preciziranja uslova i roka za ukidanje.

Predsjednik DŽozef Bajden u aprilu je dodao na listu zabranjenih Indiju, a u januaru je odustao od Trampovog plana da se ukinu ograničenja za evropske zemlje.