latinica  ћирилица
20/09/2021 |  18:30 ⇒ 18:34 | Autor: Nezavisne

Svečano zatvoreno 50. "Brankovo kolo"

Јubilarno 50. Brankovo kolo svečano je zatvoreno danas u Sremskim Karlovcima, mjestu školovanja Aleksija Branka Radičevića u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji.
Završeno jubilarno 50. "Brankovo kolo" - Foto: nezavisne novine
Završeno jubilarno 50. "Brankovo kolo"Foto: nezavisne novine

Na svečanom zatvaranju jubilarnog Brankovog kola glavni događaj bilo je uručenje međunarodne pjesničke nagrade "Branko Radičević".

Ovogodišnji laureat je Husein Dervišević iz BiH. Dosadašnji dobitnici bili su iz Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Grčke, Francuske, Rumunije, Švajcarske, Mađarske, Hrvatske, Јermenije, Crne Gore...

Dervišević je zahvalio domaćinu na tako visokom priznanju s imenom Branka Radičevića, koji je od ranog djetinjstva u Bihaću predstavljao njegovu lektiru. Na nekim od ranijih svojih gostovanja na Brankovom kolu, Dervišević je govorio pjesmu posvećenu Branku Radičeviću, što je i sada ponovio.

Predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić kao glavni oblik nagrade predao je laureatu u ruke svježu, upravo štampanu, novu knjigu pjesama Huseina Derviševića "Ponavljanje gradiva" u izdanju Brankovoga kola.

Grujičić je naglasio da Sremski Karlovci i manifestacija Brankovo kolo imaju moć da stvore, kako su neki raniji laureati već rekli, "proizvedu" pjesnike, pa tako i njihove značajne knjige, što je u ovom slučaju izbor iz poezije Huseina Derviševića povodom međunarodne nagrade "Branko Radičević".