latinica  ћирилица
20/09/2021 |  19:09 ⇒ 21:06 | Autor: TANЈUG

Vučić: U ovom trenutku ne vidim smisao dijaloga

Srbija uvijek mora da bude spremna da razgovara i da ide na dijalog, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je naveo i da u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da nastavi razgovore poslije ovakvih poteza Prištine, Vučić kaže da Srbija uvijek mora da bude spremna da razgovara, i da u najtežim uslovima i u najtežim okolnostima mora da bude spremna na razgovore i dijalog.

- Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim. Ne vidim zato što neko nije objasnio čovjeku da ono što, kako mi kažemo entitet ili pokrajina, oni kažu zemlja ili država, potpiše da to mora da se poštujete. To ima snagu međunarodno pravnog sporazuma koje je potpisan pod pokroviteljstvom EU - rekao je Vučić i dodao kako prištinska strana, kaže da "to nije bilo legitimno rukovodstvo u Prištini".

- Vi to mrtvi ozbiljni morate da slušate...Neko vam kaže, ono što mi se ne sviđa to neću da sprovedem u djelo, a ono što mi se sviđa to ću da provodim na silu i to pogrešno tumačeći. Ili kako ja hoću. Ako neko može da mi objasni kako je moguće i gdje je tu bilo kakva pravda i logika, volio bih da čujem - rekao je Vučić.

Siguran sam da ni Lajčak ni Borelj nisu uticali na odluku Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je siguran da ni specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak ni evropski komesar za proširenje Žozep Borelj nisu uticali na odluku Prištine da pošalje specijalne jedinice na sjever, kao i da je siguran da nisu srećni zbog toga, ali da ne znaju šta će javno reći.

- Vjerovatno će reći da nisu srećni zbog ponašana obiju strana - rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ima saznanja ko je Prištini dao instrukcije da krene u akciju.

Vučić je kazao i da bi Priština željela da Beograd krene protiv zapadnog svijeta da bi se predstavili kao njegovi branioci, ali da je Srbija branilac istine i da će ako treba da kaže nešto zapadnom svijetu to i učiniti.